Servicii medicale gratuite de screening pentru cancerul de col uterin în cadrul SCJU Tg. Mureș

Screeningul îți poate salva viața! Fii responsabilă de sănătatea ta!

Reţeaua de screening pentru cancerul de col uterin din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş pune la dispoziția femeilor din grupul țintă un serviciu special de telefonie, rezervat exclusiv participantelor la screening: Call-Center 0739.727.187.

Astfel, va fi asigurat accesul facil al femeilor sănătoase la serviciile medicale de screening în regim ambulatoriu, prin programarea prealabilă telefonică in intervalul orar 09.00-14.00 (luni-vineri).

Acordarea serviciilor medicale de screening, respectiv test Babeș-Papanicolau (prin citologia cervicală clasică și prin citologie lichidă) și testarea HPV în regim ambulatoriu se realizează astfel:

– În Cabinetul de Obstetrică-ginecologie, camera 4064, (Str. Gheorghe Marinescu nr. 50), (Luni-miercuri-vineri: 12.00-16.00; Marti și joi: 14.00-18.00), servicii medicale asigurate de către medicii specialişti/primari de obstetrică-ginecologie din cadrul Secţiei Clinice Obstetrică-ginecologie. (info actualizate)

– În Cabinetul de Planificare familială, camera 4029, (Str. Gheorghe Marinescu nr. 50), (Luni-miercuri-vineri: 9.00-12.00; Marti și joi: 15.00-18.00), de către cei doi medici de obstetrică-ginecologie (info actualizate)

În cadrul programului de screening, femeile beneficiază de consult de specialitate şi le sunt recoltate probe pentru testare Babeş Papanicolau la grupa de vârstă 24-29 de ani, şi testarea HPV la grupa de vârstă 30-64 de ani, în vederea depistării leziunilor precursorii ale cancerului de col uterin.

Toate serviciile medicale oferite, respectiv consult de specialitate, testare Babeş Papanicolau, testare HPV, diagnosticarea precoce a leziunilor displazice ale colului uterin, colposcopie, tratament excizional sau ablativ al leziunilor precanceroase ale colului uterin, suport social şi psihologic, sunt GRATUITE, fiind finanţate în cadrul proiectului.

Toate femeile care au rezultate negative vor fi informate telefonic prin Call-Center sau prin poştă. Dacă rezultatul testului – screening este pozitiv, femeia va fi rechemată pentru consult şi investigaţii suplimentare la medicul specialist ginecolog, indiferent dacă femeia este asigurată sau nu. Acestea vor fi sunate prin Call-Center pentru programare în vederea continuării conduitei medicale. Cazurile care necesită investigații și suport psihologic pe termen lung vor fi consiliate de către experții proiectului pentru creșterea complianței la tratament.

Grupul ţintă, persoanele care vor beneficia de programele de screening, este identificat astfel:

A. femei cu vârsta cuprinsă între:
a. 30-64 ani pentru femeile care beneficiază de testarea HPV;
b. 24-29 ani pentru femeile care beneficiază de testarea Babeş-Papanicolau au domiciliul/resedinţa în regiunea vizată prin proiect.

B. din punct de vedere medical, intră într-una din următoarele situații: nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin; sunt asimptomatice; nu au antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin. În cazul acelor membri ai grupului țintă – persoane vulnerabile care nu au acte de identitate, aceste persoane vor completa declarații pe propria răspundere din care să reiasă că locuiesc în regiunea de implementare vizată de proiect, respectiv regiunea Centru. Persoanele private de libertate vor fi asociate locului unde își desfășoară detenția și nu din perspectiva adresei de domiciliu.

Din cei 170.200 membri ai grupului ţintă – persoane care vor beneficia de programe de screening, provenind atât din mediul urban, cât şi din mediul rural – 51% se va încadra în una din următoarele situații vulnerabile:

 • Persoane sărace;
 • Lucrători pe cont propriu in agricultura;
 • Persoane din mediul rural;
 • Persoane din centre de plasament sau anterior instituționalizate;
 • Persoane care au părăsit sistemul de protecție a copilului;
 • Persoane fără adăpost;
 • Cetățeni români aparținând minorității rome;
 • Persoane cu dizabilități, inclusiv persoane invalide și cu nevoi complexe;
 • Femei care au copii cu dizabilități;
 • Persoane care suferă de dependența de alcool și alte substanțe toxice;
 • Victime ale traficului de ființe umane.

Proiectul „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” are ca obiectiv creșterea accesului la servicii accesibile, durabile și de înaltă calitate, inclusiv asistență medicală și servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sănătate si servicii orientate către prevenție, depistare precoce (screening) diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin pentru 170.200 de femei din regiunea Centru, dintre care minim 50% aparțin grupurilor vulnerabile.

Proiectul derulat de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş în parteneriat cu  Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, dedicat promovării prevenției și depistării precoce a cancerului de col uterin, pledează pentru a atrage atenţia autorităţilor publice asupra importanţei derulării unui screening de col uterin la nivel regiunii Centru, de a creşte numărul femeilor care se duc regulat la controale medicale şi care conştientizează importanţa depistării precoce a cancerului, precum şi de a influenţa percepţiile şi atitudinea societăţii pentru a schimba obiceiurile şi comportamentele membrilor săi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Follow by Email
Facebook
YouTube
Instagram