Societatea Antreprenorială Studențească – UMFST, punte de transfer de Know-How în managementul inovării și transformării digitale ale organizațiilor
Societatea Antreprenorială Studențească din cadrul Universității de Medicină, Farmacie, Științe si Tehnologie din Târgu Mureș, în parteneriat cu Asociatia Absolvenților Universității „Petru Maior” și Grupul Român de Cercetare în Finanțe Corporatiste, a organizat, în perioada 7-8 mai 2019, la Târgu Mureș, Conferința Internațională Promovarea Inovării prin Transformarea Digitală a Organizațiilor din Regiunea Dunării, eveniment listat în calendarul oficial al Președinției României la Strategie UE pentru Regiunea Dunării.
Evenimentul a fost conceput pentru promovarea rezultatelor obținute în proiectul INTERREG DIGITRANS – Transformare Digitală în Regiunea Dunării. Timp de doi ani și jumătate, cincisprezece parteneri din șapte țări din zona Dunării și doi parteneri asociați au depus toate eforturile pentru a pregăti regiunea Dunării pentru procesul de transformare digitală.
Așadar, ce s-a făcut până acum?
Parteneri din Germania, Austria, Slovenia, România, Bulgaria, Ungaria și Croația și parteneri asociați din Serbia și Bosnia Herțegovina au dat startul unei misiuni de ajutorare pentru IMM-urile din zona Dunării în procesul transformării lor digitale. Acestea au fost țintele: crearea metodelor și uneltelor îndrumând IMM-urile în procesul de transformare, organizare de training-uri în 7 regiuni pentru a ajuta IMM-urile în a adopta această metodă și uneltele asociate, stabilirea a 7 spații regionale de incubare pentru a organiza training-urile, dezvoltarea unui mediu de e-learning user-friendly adăugând adițional materiale gratuite și stabilirea comunității de învățare LinkedIn care va întruni toți stakeholderii digitrans.
Metoda Digitrans a fost creată cu metode creative și unelte îndrumând IMM-uri în procesul de transformare digitală. Metoda Digitrans a servit ca și ghid pentru training-urile DIGITRANS și conținut pe platforma de e-learning.
Au fost stabilite și folosite șapte spații regionale de incubare din șapte țări pentru a efectua training-urile de învățare combinate Digitrans și 450 de antreprenori au fost implicați cu training-urile. Platforna de e-learning DIGITRANS a fost lansată îndrumând utilizatorii în procesul de tansformare digitală pas cu pas.
Comunitatea LinkedIn a fost stabilită și tot mai mulți membri se alătură zi de zi. După toată munca grea, toți partenerii s-au reîntâlnit, în perioada 7 – 8 mai 2019, pentru a participa la conferința finală a proiectului în Târgu Mureș.
În partea introductivă a conferinței, au fost susținute discursuri de către prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rector al Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș, alături de un reprezentant al autorității regionale/naționale și un reprezentat din ministerul național. Dr. prof. Dieter Hertweck a finalizat partea introductivă a conferinței cu prezentarea Grupului de Lucru pentru Digitalizare în Regiunea Dunării.
Nota cheie a fost data de profesorul Dimitris Karagiannis, șeful grupului de Research Knowledge Engineering la Universitatea din Viena, care a vorbit despre impactul digitalizării asupra industriei din perspectiva cercetării.
Petra Newrly de la MFG, Baden-Württemberg a vorbit despre lecțiile învățate cât a lucrat cu antreprenorii în timpul traing-urilor. Membrii echipei de proiect din România și-au împărtășit, de asemenea, experiența și lecțiile învățate. Dr. Claus Hoffman, CEO al Centrului pentru Digitalizare din Boeblingen, a concluzionat această parte a conferinței vorbind despre cum regiunea poate susține mai bine IMM-urile în procesul de transformare digitală.
După prânz, a urmat partea practică a conferinței și participanții au fost implicați în una dintre cele două sesiuni paralele: DIGITRANS fast forward (versiunea scurtă a workshop-ului DIGITRANS) și workshop-ul Scene 2 Model.
O primă zi încărcată a conferinței s-a finalizat cu prezentări multimedia de exemple de bune practici în aplicarea metodei proiectului DIGITRANS din țările partenere.
A doua zi a conferinței a fost plină cu activități practice. A început cu întâlnirea membrilor Grupului de Lucru pentru Digitalizare în Regiunea Dunării, unde s-au discutat noi propuneri de proiecte cu parteneri din țările din regiunea Dunării, noi întâlniri de lucru, exemple de bune practici din Croația și Germania, dar și oportunități de a dezvolta spații de incubare și inovare în țările partenere. O idee esențială a întâlnirii a fost stabilirea unui ecosistem digital inovator în regiunea Dunării pentru a sprijini IMM-urile în abordarea provocărilor unei lumi digitale. La partea a doua a întâlnirii, la care s-au discutat strategiile de susținere și promovarea inovării în regiune, au participat reprezentanți ai mediului de afaceri, Camerei de Comerț și Industrie Mureș și reprezentanți ai mediului academic din Târgu Mureș și Consiliul Județean Mureș.
Concluzia finală a conferinței este că toate scopurile principale ale proiectului au fost atinse și acum toate eforturile vor fi investite în sustenabilitatea rezultatelor proiectului. Astfel, prin intermediul Societății Antreprenoriale Studențești s-a început transferul metodei de inovare și transformare organizațională DIGITRANS în mediul academic UMFST Târgu Mureș, primul pas fiind dezvoltarea conceptului U2B-University to Business pentru susținerea inovării și antreprenoriatului și dinamizarea relației cu mediul economic și social din regiune.