Studenție la Medicină Generală
Profesia de medic, din orice punct de vedere am privi-o, este o meserie nobilă, în primul rând pentru că nobleţea este dată de cei care o practică. Este profesia în care, la absolvirea cursurilor şi a anilor de studenţie, fiecare absolvent devenit medic depune „Jurământul lui Hipocrate”, conform căruia va acorda asistenţă medicală oricărei persoane bolnave.
Unul dintre centrele care participă la formarea și dezvoltarea medicilor este UMF Tîrgu Mureș, în speță Facultatea de Medicină Generală. Dar ce înseamnă mai exact să fii student la Medicină Generală, sau cum ne place nouă să spunem “MG”?
În primul rând trebuie să înțelegem ce înseamnă Facultatea de Medicină Generală. Conform decanului conf. dr. Monica Tarcea: ”Facultatea de Medicină include în laboratoarele, amfiteatrele și clinicile sale un număr anual de peste 3.200 de studenți, coordonați de 342 de cadre didactice titulare, asigurând condiții optime de pregătire a viitorilor medici și asistenți din diverse domenii medicale. Infrastructura și amfiteatrele moderne, laboratoarele spațioase, biblioteca complet informatizată și cu ofertă bogată, facilitățile sportive de anvergură, alături de Centrul de simulare și abilități practice cu dotare excepțională demonstrează dorința noastră de a vă oferi un spațiu de educare și aplicare practică de top”. Dar o facultate nu este formată din câteva săli de curs, câteva laboratoare și cadre didactice, ci din studenți. Tinerii conduși de dorința de a învăța mai mult, de a deveni medici, de a-i ajuta pe cei bolnavi, ei dau viață unei facultăți, ei determină prestigiul Universității, ei duc mai departe numele UMF Tîrgu Mureș. Să fii stundent la Facultatea de Medicină Generală nu e însă chiar cel mai ușor lucru, căci pe măsură ce înaintezi în medicină, materiile devin tot mai complexe, mai interesante, iar creierul tău, în încercarea de a ține pasul, reține mai multe informații, se dezvoltă, face tot mai multe legături. Diferența dintre anul 1 și restul anilor este extrem de mare, pentru că anul 1 este doar un duct între liceu și facultatea de medicină, este doar o arie intermediară, prin care tu trebuie să treci și să avansezi spre următorul nivel. Vei vedea că ai evoluat și tu extrem de mult și vei continua să evoluezi până când vei deveni tu însuți un salvator de oameni. Dacă treci însă cu bine de anul 1, vei avea impresia că totul devine mult mai ușor, dar defapt materiile devin mai interesante, chiar dacă la început vei fi copleșit de cantitatea informațiilor și de nivelul de detaliu la care se explică. Pentru a exemplifica, luăm în considerare fiziologia cardiovasculară. Dacă ai trăit până acum cu impresia că știi multe despre inimă, că are patru camere, mușchi papilari și crezi că știi cum funcționează, la fizio II ți se va demonstra că ești un bebeluș neputincios într-un copac, într-o pădure în flăcări, în fața unui vulcan care erupe. Poate că această comparație este puțin exagerată, dar aceasta este reacția inițială a studenților la confruntarea cu această materie. Cursurile de fiziologie cardiovasculară sunt întradevăr foarte interesante, cartea este foarte complexă șinecesită multe ore de studiu și nenumărate parcurgeri pentru a o putea înțelege. Fiziologia nu se poate toci, poți doar să te ambiţionezi și să o înțelegi pentru că se poate înțelege și o să ajungă să fie o plăcere de învățat.
Dar până la a ajunge la un asemenea nivel, elevul de rând trebuie să treacă de primul obstacol, cel mai mic, admiterea la MG. Succesul nu are o rețetă anume, fiecare se pregătește cum știe mai bine pentru “marele examen”, dar pentru a-i ajuta și a-i acomoda cu metodologia desfășurării examenului, Liga Studenților afiliată UMF-ului organizează în fiecare an un set de simulări de admitere.
În final, putem sări în timp 6 ani, facultatea s-a terminat, suntem medici acum. După atâta timp de învățat suntem puși față în față cu viața reală, crudă, dură și neiertătoare. Mulți se pierd pe parcurs, sau sunt doborâți de responsabilități și de grijile cu care sunt însărcinați, dar cei care rămân în picioare sunt adevărații luptători, ei sunt cei care merită pe deplin statutul de “Medic”. În speranța în care cât mai mulți colegi de-ai mei vor fi încredințați cu un asemenea prestigiu vă urez mult succes în continuare, și nu uitați: Capul sus! Nimic nu e imposibil.
Vlad Vunvulea – voluntar blog.umftgm.ro