Studenții de azi, chirurgii de mâine
Cu toții am auzit încă din anul întâi despre SSCR și faimosul workshop „Knots and Sutures”, care se solda mereu cu noi poze de profil, dar haideți să aflăm mai multe despre SSCR.
Societății Studențești de Chirurgie din România – filiala Tîrgu Mureș este un ONG studențesc cu profil medical, predominant chirurgical.
• Cum a luat ființă și ce scop are?
Studenții fondatori SSCR Târgu Mureș au intuit (pe bună dreptate) la finalul anului 2009 și începutul anului 2010 un interes deosebit, din partea studenților UMF Tîrgu Mureș pentru ramurile chirurgicale din medicină, așa că hotărăsc înființarea unei filiale a Societății Studențești de Chirurgie din România aici, unde studenții să simuleze diverse intervenții chirurgicale.
Scopul acestei organizații este punerea în contact a studenților la medicină cu variatele ramuri chirurgicale care există, pornind de la manevre de bază și terminând cu tehnici chirurgicale avansate, specifice specializărilor abordate, într-o manieră care să permită participanților să deprindă atât partea teoretică ce stă în spatele procedurilor, cât mai ales pe cea practică, pe material biologic, sub îndrumarea doctorilor coordonatori și a studenților voluntari pregătiți pentru asta.
• Cum a evoluat?
Evoluția din ultima perioadă a fost remarcabilă, și nu doar subiectiv, ci obsevabilă la nivel național, în mare măsură datorită contextului universitar favorabil și încurajator în direcția unei educații medicale pe cât mai multe planuri. De la workshop-urile de bază (Knots&Sutures și Basic Surgical Skills), s-a trecut în ultima perioadă la o axare mai predominantă pe specilizări specifice chirurgicale, având la ora actuală organizate cel puțin câte o ediție de workshop-uri pe specializări precum chirurgia cardiovasculară, ortopedie, urologie, chirurgie plastică și reconstructivă, chirurgie pediatrică, microchirurgie sau oftalmologie, ultimele două incluzând și partea practică de chirurgie sub microscop operator. Pe lângă acestea, se încearcă organizarea de conferințe de amploare pe teme precum: abordarea interdisciplinară a traumei, chirurgie cardiovasculară și cardiologie intervențională, sau abordarea multidisciplinară a cancerului mamar.
„Dincolo de activitățile de bază care se desfășoară de regulă în paralel, considerăm esențial să anticipăm direcția în care se îndreaptă medicina.„ afirmă președintele SSCR Tg-Mureș, Eduard Argatu.
În cadrul evenimentelor viitoare se va miza cât se poate de mult pe chirurgia minim invazivă și totodată pe rezolvarea intervențională a unor patologii imposibil de rezolvat în trecut altfel decât chirurgical, adică în ansamblu „pe medicina care va trebui practicată când noi, studenții de astăzi, vom fi doctori”.
Ca un exemplu din viitorul apropiat, în perioada 22-23 aprilie 2017 se organizează workshop-ul ”Advanced Skills in Urology and Endoscopic Urologic Surgery”, sub coordonarea domnului Dr. Chiujdea Adrian. „Este primul eveniment de acest tip țară, și avem oportunitatea să oferim participanților practicarea unor manevre endoscopice pe simulatoare Olympus, în contextul în care procedurile de acest gen se impun din ce în ce mai frecvent în practica medicală. Asta este direcția generală spre care ne îndreptăm.” ne-a spus Eduard.
De asemenea, președintele SSCR afirmă: „SSCR a reprezentat încă de la început locul în care m-am simțit confortabil, și datorită colegilor de care sunt înconjurat acolo, asta continuă să se întâmple și astăzi. Succesul unei organizații studențești stă în membrii ei, iar în cazul de față, cu toate că vorbim despre un grup deosebit de heterogen din punctul de vedere al personalităților, ne leagă pe toți faptul că vrem să învățăm cât mai mult și să oferim și altora contextul în care să facă același lucru. Aspirăm spre două obiective principale: pe de o parte, calitatea cât mai înaltă a informației medicale pe care o oferim și a modului în care aceasta este transmisă, și pe de altă parte, crearea unui mediu cât mai destins și confortabil pentru participanți, în care schimbul de informație să aibă loc cât mai facil”.