Studenții și cercetătorii UMFST, invitați să aducă știința mai aproape de publicul larg în competiția FameLab

Studenții și cercetătorii din cadrul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș sunt invitați să se înscrie, până la data de 14 aprilie 2021, ora 23.59, în competiția internațională de comunicare în știință FameLab – Science for a Better Future.

În România, competiția se află la a 12-a ediție și este organizată de British Council și Cheltenham Science Festival cu sprijinul universităților și organizațiilor de știință partenere din țară.

Competiția FameLab urmărește să le ofere o voce pe scena globală studenților și profesioniștilor în știință care pot comunica munca lor către publicul larg, pentru a promova astfel înțelegerea și susținerea cercetării și a reduce decalajele în educația științifică.

Tema competiției FameLab 2021 în România este “Science for a better future / Știința pentru un viitor mai bun” și urmărește să aducă în prim plan rolul esențial pe care descoperirile științifice și dezvoltările tehnologice îl au în rezolvarea problemelor majore ale lumii noastre, de la provocări medicale la schimbări climatice.

„Evenimentele din ultimul an ne-au arătat încă o dată cât de important este ca mesajele oamenilor de știință să ajungă cât mai clar la publicul larg. Comunicarea devine o prioritate pentru cercetătorii din întreaga lume, nu doar pentru că poate influența șansele lor de a obține finanțări sau sprijinul autorităților, dar și pentru că rezultatele muncii lor au adesea impact direct asupra vieților noastre. Prin FameLab, ne dorim să-i încurajăm pe studenți și cercetători să vorbească cât mai mult și cât mai bine despre munca lor”, a declarat Gabriel Ivan, managerul programelor de știință din cadrul British Council România.

Concurenții FameLab au la dispoziție doar 3 minute pentru a fascina publicul și juriul cu o prezentare a unui subiect științific, fără a se folosi de prezentări tip PowerPoint sau alte resurse ajutătoare. Prezentarea trebuie să fie distractivă, originală, să aibă rigurozitate științifică și să capteze atenția publicului neavizat. Prezentările sunt evaluate în baza a trei criterii: conținut, claritate și charismă.

Pentru a se înscrie în concurs, participanții trebuie să completeze formularul online disponibil pe https://bit.ly/2OcGROo  până la data de 31 martie 2021 și să aleagă selecția online în cadrul căreia își vor susține prezentarea. Evenimentele de selecție online vor fi organizate online în perioada 1-19 aprilie de universitățile și organizațiile de știință partenere în competiția FameLab.

La UMFST Târgu Mureș, selecțiile vor avea loc în data de 15 aprilie, ora 12.00.

În urma selecțiilor vor fi desemnați concurenții pentru finala națională FameLab Romania, care vor beneficia de un masterclass de comunicare susținut de specialiști din Marea Britanie și România.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Follow by Email
Facebook
YouTube
Instagram