Traseul unui rider de excepție. Interviu cu Lucian Logigan, coordonatorul UMF Bike Days

1La începutul lunii iunie, Universitatea de Medicină și Farmacie din Tîrgu Mureș organizează, în premieră, concursul național de mountainbike UMF Bike Days, la care vor participa sportivi din categoriile elite și amatori din întreaga țară.

Competiția este coordonată de Lucian Logigan, campion național și balcanic la mountainbike, originar din Tîrgu Mureș, care le-a pregătit concurenților două trasee spectaculoase. Pasionații de mountainbike vor pedala prin locuri ferite de agitație și poluare, pe poteci prin păduri, pe crestele frumoaselor dealuri din Transilvania, pe drumuri forestiere și livezi cu meri, simțind adrenalina pe două roți și bucurându-se de libertatea și adrenalina oferite de mersul pe bicicletă.

De mic copil, Lucian Logigan a fost pasionat de ciclism. Extrem de ambițios, Lucian și-a transformat pasiunea pentru mountainbike într-un stil de viață, astfel încât nu există zi în care să nu se urce pe bicicletă. Se pregătește intens pentru fiecare concurs, rezultatele sale, 24 de titluri de campion național și 3 titluri de campion balcanic, demonstrând faptul că perseverența și disciplina reprezintă cheia succesului.

Despre provocările și satisfacțiile mountainbike-ului, dar și despre traseele XCO și XCP pregătite în cel mai mic detaliu ne vorbește într-un interviu Lucian Logigan.

Reporter: Aș dori să începem acest interviu cu o scurtă prezentare a ta. 

Lucian Logigan: Numele meu este Lucian Logigan și practic ciclismul de la vârsta de 14 ani, disciplina mea preferată fiind Cross-Country Olimpic, dar merg și la maraton, XCE și XCC. De-a lungul anilor am reușit să obțin numeroase rezultate importante atât pe plan național (24 de titluri de campion național la diferite discipline), cât și internațional (3 titluri de campion balcanic la MTB și multe participări la campionate mondiale, europene și cupe mondiale de Cross-Country Olimpic).

Rep.: Cum ți-ai descoperit pasiunea pentru mountainbike?

L.L.: De mic copil mi-au plăcut libertatea și adrenalina pe care ți le oferă mersul pe bicicletă și în special competițiile. În anul 1999, am participat pentru prima oară la un concurs XCO, care s-a desfășurat exact pe traseul concursului UMF Bike Days. Am concurat la categoria cadeți, am continuat la juniori, under 23 și acum concurez la categoria elite.

4Rep.: Ești campion național și balcanic la mountainbike. Vorbește-ne, te rog, despre provocările și satisfacțiile ciclismului.

L.L.: Mountainbike-ul este un sport individual foarte greu și, în același timp, foarte frumos. Pentru mine, provocarea înseamnă să devin mai bun decât în anul precedent și să progresez cu fiecare concurs la care particip. În acest sport trebuie să fii serios pe toate planurile și extrem de disciplinat. Cele mai mari satisfacții sunt atunci când câștigi un concurs, când duci la bun sfârșit curse grele. Fiecare loc obținut are în spate o poveste lungă, multă muncă, disciplină și pregătire.

Rep.: În perioada 1-3 iunie 2018, UMF Tîrgu Mureș organizează prima competiție de mountainbike „UMF Bike Days”, iar traseele spectaculoase de XCO și XCP sunt pregătite de tine. La ce să se aștepte concurenții și ce mesaj ai pentru participanții din țară?

L.L.: Sunt foarte bucuros că în orașul meu natal se organizeză un concurs de referință. Datorită antrenamentelor pe care le-am făcut am ajuns să cunosc foarte bine drumurile, pădurile și potecile din zona municipiului Tîrgu Mureș. Astfel, pentru concurs am pregătit un traseu de XCO foarte distractiv cu zone de urcare scurte, dar abrupe, cu mult flow, multe viraje și contrapante, cateva jump-uri care pot fi sărite, dar și copiate.

Este un traseu old school cu elemente moderne, un traseu special pentru mine, având în vedere că primul concurs la care am participat a fost în aceeași zonă. Dificultatea traseului este de nivel mediu, cu elemente tehnice minime, pe care orice rider de mountainbike ar trebui să le stăpânească. Adevărata dificultate a unui traseu este dată de nivelul competitorilor și de viteza cu care reușești să parcurgi o tură, astfel încât acest traseu este greu pentru concurenții din categoria elite, care merg cu viteză foarte mare. În același timp, traseul poate fi parcurs și de concurenții din categoria amatori.

Traseul de Cross-Country Point-to-Point are o lungime de 40 de kilometri și o diferență de nivel de 1.100 metri. Este un traseu care seamănă cu Gran-fondo-urile din Italia, un fel de XCO întins pe 40 de km, fără prea multe zone de plat, cu urcări scurte și abrupte, cu poteci pe crestele dealurilor și peisaje foarte frumoase.

În prima parte concurenții vor pedala prin pădure, apoi alternează zonele de pășune și pădure. Aceștia vor concura pe poteci umbrite de copaci, pe drumuri forestiere și pe iarbă. La jumătatea traseului se află cea mai lungă urcare, concurenții vor pedala printr-o livadă foarte frumoasă de meri.

A doua jumătate a traseului este mult mai rapidă, cu unele drumuri pe creastă, cu dificultate medie. Traseul poate fi parcurs de orice pasionat de mountainbike, însă poate fi greu dacă este parcurs într-un ritm foarte susținut.3

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Follow by Email
Facebook
YouTube
Instagram