UMF Student Bike, primul proiect de bike-sharing pentru studenți din România

1Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Tîrgu Mureș pune la dispoziția studenților 200 de biciclete Pegas personalizate cu sigla UMF, care le permit să se deplaseze mai rapid în oraș, între cămine studențești, universitate și spital și, în același timp, să promoveze atât beneficiile mersului pe bicicletă pentru sănătate și mediul înconjurător, cât și sistemul de Smart Bike-Sharing.

UMF Tîrgu Mureș a marcat începutul anului universitar 2017-2018 prin lansarea proiectului UMF Student Bike, unic la nivel național, alături de Atelierele Pegas. Demersul se bucură de succes în rândul studenților, care și-au manifestat deja dorința de a închiria biciclete.

Universitatea pune la dispoziţia studenților cele 200 de biciclete în baza unui contract de închiriere. Astfel, pentru o lună studenții vor plăti o taxă de 40 lei, pentru trei luni vor achita 100 lei, iar pentru un an vor plăti 200 lei. Studenții care doresc să închirieze o bicicletă se înregistrează online pe site-ul pegas.umftgm.ro, unde vor găsi formularul de înscriere.

2

Sistemul de Smart Bike-Sharing, primul de acest gen adoptat de o instituție de învățământ din Romania, este un serviciu comun care pune la dispoziţie şi permite studenților să împrumute o bicicletă. Schema de bike-sharing are o caracteristică flexibilă: poţi lua o bicicletă dintr-un punct şi, în funcţie de nevoie sau destinaţie, o poţi lăsa în alt loc predefenit.

Smart Bike-Sharing-ul imaginat de Pegas se bazează pe un antifurt inteligent montat pe bicicletă cu mai multe funcţii controlat printr-o aplicaţie de telefon. Acesta urmează un flux tehnologic uşor şi modern spre a uşura interacţiunea cu cel care folosește acest sistem. Auto-lock-ul inteligent, „creierul” sistemului de bike-sharing, este un sistem ultra-performant care conţine câteva funcţii esenţiale şi care definesc sistemul de bike-sharing.

Cel care dorește să utilizeze o bicicletă, cu ajutorul unei aplicații de telefon conectate la acest smart-lock, scanează un cod QR plasat pe acesta, inițiază procesul de inchiriere iar smart-lockul deblochează bicicleta. Procesul de returnare este la fel simplu: la parcarea bicicletei împrumutate într-un spațiu predefinit, se va stopa perioada de utilizare prin aceeași aplicație, iar smart-lock-ul va bloca la loc bicicleta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Follow by Email
Facebook
YouTube
Instagram