Zilele UMFST au debutat cu expoziția „Arta între profesie și pasiune”

_MG_0006Zilele Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș au debutat luni, 10 decembrie 2018, cu vernisajul expoziției de pictură „Arta între profesie și pasiune”, aflată la cea de-a V-a ediție. Coordonată de către prof. univ. dr. János Jung, expoziția a reunit lucrările membrilor comunității academice.

„Despre un eveniment care se află la ediția a V-a se poate spune că are tradiție. De regulă, evenimentele de această factură sunt diferite, nu umplu stadioanele ca alte manifestări, dar selecționează în mod cert participanți dintr-o categorie mai de elită a zonei intelectuale și nu numai, care înțeleg că arta reprezintă un mod de exprimare a sufletului nostru. Întotdeauna mi-au plăcut oamenii care au un soi de neastâmpăr, care, în afară de ceea ce fac în fiecare zi pentru a-și câștiga existența, găsesc timp, energie și resurse pentru a-și cultiva o bucurie, astfel încât insula în care se localizează din când în când să fie zona de bucurie interioară pe care nimeni nu le-o poate lua. De aceea, spun despre artiștii care sunt medici, farmaciști sau au alte profesii că sunt niște privilegiați și în egală măsură niște răsfățați. Ei își permit luxul de a face și altceva, iar datoria este de a aprecia frumosul, să le mulțumim și să-i invităm să fie alături de noi și cu alte ocazii”, a transmis, în deschiderea expoziției, rectorul UMFST Târgu Mureș, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, care a arătat că Zilele UMFST debutează într-un mod extrem de frumos, Universitatea venind în întâmpinarea comunității academice cu o serie de manifestări diverse, heterogene și complementare.

_MG_0039Prof. univ. dr. János Jung, care îmbogățește expoziția cu creațiile sale, a transmis că în cadrul expoziției sunt expuse tablourile și micile sculpturi ale cadrelor didactice și ale studenților. Totodată, și-a manifestat dorința de a revedea la UMFST orchestra de cameră a medicilor din Târgu Mureș și de a se delecta pe acorduri de muzică clasică.

La rândul său, prof. univ. dr. Anca Sin a expus o serie de lucrări în cadrul expoziției. Aceasta a prezentat exponatele și autorii acestora și a mărturisit că evenimentul marchează începutul unei perioade culturale și artistice în adevăratul sens al cuvântului.

_MG_0018„Această expoziție de pictură a devenit o tradiție a Universității noastre, inițiatorul acestui act de cultură fiind domnul profesor Jung. Vă dăruim emoția estetică a acestei expoziții, un eveniment care marchează anual începutul unei perioade culturale și artistice în adevăratul sens al cuvântului, îmbogățită cu oameni de cultură extrem de valoroși și sensibili. Avem nevoie de pictură, avem nevoie de frumos și avem nevoie să dăruim acea parte de lumină din sufletul nostru și celor din jur. Pe de altă parte, avem nevoie din când în când să ne redefinim sufletește pentru ascensiunea noastră spirituală”, a menționat prof. univ. dr. Anca Sin.

_MG_9981

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Follow by Email
Facebook
YouTube
Instagram