Ziua Școlii Ardelene – o lecție de istorie de la studenți pentru elevi

Instituită prin Legea nr. 93/2014, 11 octombrie, Ziua Școlii Ardelene omagiază contribuția și rolul fundamental al ideilor culturale şi politice promovate de Şcoala Ardeleană.

Alături de Samuil Micu, Gheorghe Șincai și Ion Budai Deleanu, unul dintre cei mai de seamă reprezentanți ai curentului iluminist a fost Petru Maior, patronul spiritual al Facultății de Științe și Litere din cadrul Universității noastre.

Evenimentul cultural care a marcat această zi, organizat de Facultatea de Științe și Litere „Petru Maior” s-a dorit a fi unul deosebit, reunind studenți, liceeni și cadre didactice din mediile universitar și preuniversitar într-o lecție de istorie susținută de Răzvan Ghișa, Vasile Iuga și Alin Augustin Movilă, studenți la programul de studii Istorie, anii II și III.

Prezentările studenților au abordat într-o viziune proprie cele mai importante aspecte ale curentului iluminist regăsite în scrierile filozofice și operele celor mai de seamă reprezentanți ai Școlii Ardelene precum Samuil Micu, Istoria și lucrurile și întâmplările românilor, Gheorghe Șincai, Hronica românilor și a mai multor neamuri și Petru Maior, Istoria pentru începutul românilor în Dachia.

La eveniment au participat elevi din instituțiile de învățământ liceal din Târgu Mureș, din cadrul Colegiului Național ,,Alexandru Papiu Ilarian”, Colegiului Național „Unirea”, Colegiului Național Pedagogic „Mihai Eminescu”, Liceului Teoretic „Gheorghe Marinescu” și Liceului Vocațional de Artă.

La finalul manifestării, în semn de omagiu au fost depuse coroane de flori la grupurile statuare din Târgu Mureș dedicate memoriei reprezentanților Școlii Ardelene.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Follow by Email
Facebook
YouTube
Instagram