Capsula timpului – 70 de stejari

capsula timpuluiMarţi, 31.03.2015 lângă Sala Polivalentă din Campusul universităţii a avut loc un eveniment cu o unicitate deosebită, deschis de către rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie, Prof. Dr. Leonard Azamfirei. Alături de acesta au fost prezenţi şi rectori precedenţi, reprezentanţii secţiei maghiare, rectorul Universităţii Petru Maior, dar şi oficialităţi din partea municipalităţii şi ale judeţului.

„Capsula timpului”, aşa cum denotă şi numele, este în sine o cutie specială care timp de 30 de ani va dăinui pe meleagul universităţii, fiind deshisă mai apoi în anul 2045. După un scurt discurs a urmat introducerea în capsulă a diverselor obiecte reprezentative, unele cu valori emoţionale, altele valoroase din punct de vedere ştiinţifico-medical.

Rectorul universităţii a avut onoarea de a plasa primul obiect în capsulă, şi anume un laptop complet funcţional, urmat de agenda personală a acestuia, afişele evenimentului, „Acta Medica Marisiensis” şi “The Journal of Critical Care Medicine”, raportul rectorului, o scrisoare către generaţiile ce vor urma, dar şi o scrisoare către fiul său care peste 30 de ani va avea vârsta dânsului. Acesta a fost urmat de către decanii facultăţilor, şefii diferitelor secţii din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, cadrele didactice şi nu în ultimul rând, Liga Studenţilor.

Capsula s-a dovedit a fi „locuită” de obiecte care mai de care mai diverse şi totodată interesante şi anume: valvă a cordului, aparat dentar pentru copii, CD-uri, tricou personalizat cu numeroase sigle, respectiv mesaje pentru şi cei care vor veni.

Deşi momentul a fost unul memorabil prin multitudinea şi diversitatea obiectelor la care s-a „renunţat”, impactul adevărat al acestora se va produce în anul 2045 când capsula va fi deschisă. Atunci se va putea observa progresul şi schimbările survenite pe o perioadă de 30 de ani, atât în ceea ce priveşte universitatea cât şi ştiinţa şi tehnologia care sunt într-o continuă dezvoltare.

Momentul a fost urmat de plantarea a 70 de stejari în curtea UMF de către diferite cadre, personal nedidactic, personalităţi ale oraşului, presă, dar şi sponsori ai proiectului UMF 70. Galeria foto o găsiţi aici.

Istvánfi Noémi Marta – voluntar blog.umftgm.ro

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Follow by Email
Facebook
YouTube
Instagram