Primăvara se numără olimpicii

medaliiAn de an, la început de aprilie, cei mai buni  elevi de liceu și gimnaziu pasionați de “știința vieții” se întâlnesc în cadrul Fazei Naționale a Olimpiadei de Biologie, un cadru aparte, mereu diferit, dar, care de fiecare dată stimulează și susține performanța.

Primăvara aceasta, însă,  Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice împreună cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş au decis la solicitarea Universităţii de Medicină şi Farmacie din Tîrgu Mureş ca, în acest an, faza naţională a Olimpiadei de biologie să se desfăşoare într-un “parteneriat inedit, care să reunească experienţa competiţională şi didactică a elevilor şi profesorilor din învăţământul preuniversitar cu posibilităţile ştiinţifice şi de infrastructură pe care le poate oferi o universitate.” declara  Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, Rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Tîrgu Mureş.

Astfel, organizarea olimpiadei naționale se numără printre nenumăratele evenimente găzduite de universitatea noastră cu ocazia sărbătoririi a 70 de ani de existență. Acest parteneriat este o premieră atât pentru învățământul preuniversitar cat și pentru cel academic și are scopul de a impune un nivel mai elevat competiției dar și de a creea o legatură cu elita biologiei, în ideea unei viitoare colaborări pe plan academic.

Orașul florilor se pregătește, așadar, să întâmpine nu mai puțin de 241 de olimpici, din toate județele țării, care pe parcursul a 5 zile, intre 5 și 9 aprilie, vor avea, într-adevăr parte de o “săptămână altfel”. Această experiență le oferă ocazia să-și materializeze pasiunea în succes și performanță, într-un mediu care le oferă mijloace didactice, practice și intelectuale de înaltă calitate coroborate cu oportunitatea de a petrece o săptămână într-un centru universitar de prestigiu.

Probele se vor desfășura pe parcursul a două zile, astfel că luni, 6 aprilie olimpicii își vor valorifica îndemânarea și cunoștiințele în cadrul probei practice, urmând ca marți, 7 aprilie, să susțină proba teoretică. Cei mai buni dintre cei buni vor fi premiați la Gala Laureaților, miercuri, 8 aprilie, ceremonie festivă ce va avea loc la Hotel Grand.

Olimpiada nu se încheie, însă! Elevii care vor fi distinși cu mențiuni și premii vor participa pe 9 aprilie la o Proba de Baraj pentru Selecția Lotului Lărgit de Biologie. Astfel, primii 20 de elevi din fruntea clasamentului vor avea ocazia să participe la un stagiu special de pregătire ce  va avea loc la Cluj, pe baza programei europene, în urma cărora vor fi aleși cei 5 finaliști care vor reprezenta mai departe România la Olimpoada Internațională de Biologie.

Pe parcursul olimpiadei vor avea loc și activități recreeative, vizite la principalele obiective istorice și culturale din oraș, un tur al universității, oportunitatea de a beneficia de facilitățile campusului, și chiar o excursie didactică. Toate acestea sunt posibile datorită implicării active a cadrelor universitare,  a profesorilor din învățământul preuniversitar dar și a voluntarilor din Liga Studenților și a celor de la Colegiul Național “Unirea” care se vor ocupa de fiecare delegație în parte și se vor asigura că experiența tuturor participanților va fi una de excepție.

Le urăm mult success olimpicilor, și sperăm să îi reîntâlnim în orașul florilor, în postura de studenți ai Universității de Medicină și Farmacie!

 

Andrea Sorana Mărgăraș  – voluntar blog.umftgm.ro

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Follow by Email
Facebook
YouTube
Instagram