Capsula timpului & 70 de stejari

afis capsula timpului2În anul 2015 Universitatea de Medicină și Farmacie Târgu Mureș aniversează 70 de ani de prestigiu, performanță și profesionalism. Cu această ocazie se vor derula pe durata întregului an numeroase evenimente care să marcheze împlinirea frumoasei vărste. Lista completă a evenimentelor poate fii găsită pe 70.umftgm.ro .

În data de 31 Martie 2015 la  ora 15 langa Sala Polivalenta din campusul UMF se va organiza “Capsula timpului” care constă în pregătirea și ingroparea unor lucruri specifice anilor aceștia, spre a fii redescoperita peste 30 de ani, în 2045, cu ocazia aniversării unui deceniu de existența a UMF.

Capsula a fost proiectată de arhitecta dna Daniela Suciu, are dimensiunile de 60x60x40cm, construită din inox, închisă ermetic.

În aceeaşi dată va avea loc plantarea a “70 de stejari” la Grădina botanică de la orele 15.00. De ce stejar? deoarece stejarul este un arbore falnic și imândru cu o ținută impozantă, deosebită, care în limbajul plantelor este simbol al durabilității și al trăiniciei. Trăsăturile copacului simbolizează protecţie, putere si durabilitate.

În mitologia slavă, stejarul era considerat arborele adevărului. Vechii oameni preţuiau în mod deosebit acest copac maiestuos. Triburile celtice, germanice si din nord, precum si Grecia Antică își regăseau divinitatea reprezentată în Stejar. Stejarul este un simbol al bărbăției, voinței, puterii, indică maturitate sufletească, protectie şi durabilitate.afis stejari

Prin grija ROMSILVA-Direcția Silvică  Mureș, suntem în posesia a 70 de exemplare de Quercus Petraea ssp.petraea – denumire populară fiind gorun sau stejar.

Este un arbore indigen de mărime I, care poate atinge 40-45 m înălțime, are o longevitate de 600-700 de ani, ajunge la maturitate la 30-50 de ani, este răspândit în Europa Centrală și de Vest, la noi în țară ocupă o suprafață de circa 670000 de ha., apare frecvent în Carpaţii Orientali, în Carpaţii Meridionali și în Apuseni.

În concluzie, vă aşteptăm la cele 2 evenimente marti, 31 Martie în campusul UMF de la orele 15:00.

 

Vlad Vunvulea-voluntar blog.umftgm.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Follow by Email
Facebook
YouTube
Instagram