O “altfel” de conferinţă – partea a II-a

psihiatrieÎn data de 20.03.2015 a avut loc cea de-a doua conferinţă intitulată “Contribuţii psihanalitice la conturarea clinicii psihiatrice”, din cadrul Cercului de Psihologie şi Psihoterapie. Invitatul de onoare, Profesor Dr. Virgil Ciomoş, şef catedra de filozofie de la Universitatea Babeş- Bolyai din Cluj- Napoca, psihanalist şi profesor asociat la Sorbona, a conturat în cele 2 ore o situare culturală a psihanalizei, importanţa acesteia şi adevăratul rol al unui psihanalist în clinicile de psihiatrie. Acesta a folosit numeroase citate, vorbe celebre şi deduceri ale unor oameni renumiţi cum au fost Immanuel Kant, Sigmund Freud dar nu numai; toate acestea pentru a sublinia diversitatea dar şi progresul gândirii.

Accentuând faptul că psihanaliza NU este o disciplină “prăfuită” a precizat importanţa acesteia în clinicile de psihiatrie. Au o anumită structură şi specificitate, conţinând interviuri cu pacienţii care sunt întregistraţi pentru ca ulterior un auditoriu să discute cele văzute (semen, simptome, eventual diagnostic).

Ceea ce este fundamental pentru a deveni un psihanalist este prezenţa unui simţ clinic care îi oferă persoanei respective capacitatea de a observa simptomele şi semnele pacientului; este atât de important încât devine un criteriu de eliminare dacă este absent, indiferent de bogăţia cunoştinţelor teoretice, medical adăugând că “Nu putem înţelege psihanaliza dacă nu ajungem la limita cogniţiei”.

De asemenea, prezenţa unei clarificări cu propria persoană este decisivă în formarea unui analist.

Deşi este o expresie deloc estetică dar clară şi expresivă, psihanalistul devine “coşul de gunoi” al tuturor simptomelor “aruncate” de pacient. Acesta trebuie să fie pregătit pentru a primi aceste simptome.

Rolul său devine primordial deoarece acesta pătrunde în lacuna ( fisura) unde se află de fapt suferinţa pacientului şi trebuie să aibă capacitatea de atragere la suprafaţă a acesteia. Dacă această fisură devine o parte din persoană, respectiv pacientul se ataşează de simptom, tratarea sa prin psihanaliză va fi aproape imposibilă, fiind necesară medicaţia.

Conferinţa a fost asistată de colegi de la diverse specializări, dar şi de Dr. Mihai Ardelean, medic primar psihiatru. Albumul foto il găsiţi aici. Următoarea prezentare din cadrul Cercului de Psihologie şi Psihoterapie va avea loc pe data de 16 aprilie.

Vă aşteptăm!

 

Istvánfi Noémi Marta – voluntar blog.umftgm.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Follow by Email
Facebook
YouTube
Instagram