Conferința internațională de cardiologie pediatrică la UMFST G.E. Palade Târgu Mureș

Lectori de renume din țară și din străinătate vor fi prezenți, în perioada 12-14 octombrie 2023, la Conferința internațională de cardiologie pediatrică, un eveniment științific cu tradiție organizat de Clinica Cardiologie III Copii, IUBCvT Târgu Mureș, UMFST G.E. Palade Târgu Mureș și Colegiul Medicilor din județul Mureș. Având tema „Insuficiența cardiacă la copil”, conferința reprezintă un adevărat dialog interdisciplinar referitor la diagnosticul și metodele moderne de tratament în insuficiența cardiacă la copil.

Conf. univ. dr. Amalia Făgărășan, din partea Comitetului de organizare, ne vorbește într-un interviu despre noutățile ediției din acest an, ne prezintă programul științific și lectorii care vor susține prelegeri.

Reporter: În perioada 12-14 octombrie 2023 va avea loc o nouă ediție a Conferinței internaționale de cardiologie pediatrică. Care este tema ediția din acest an, de ce ați ales această temă?

Conf. univ. dr. Amalia Făgărășan: Apreciem interesul arătat față de manifestarea științifică organizată de Clinica Cardiologie III Copii, IUBCvT Târgu Mureș, UMFST G.E. Palade Târgu Mureș și Colegiul Medicilor Mureș. Evenimentul se va desfășura la Facultatea de Farmacie din cadrul UMFST G.E. Palade Târgu Mureș. Țin să exprim respectul și recunoștința colectivului Clinicii de Cardiologie III Copii, doamnei profesor universitar Rodica Toganel, inițiatorul acestor manifestări, care în anul 2004, alături de colectivul de la acea vreme, organiza primul simpozion național de cardiologie pediatrică. Tema aleasă în acest an „Insuficiența cardiacă la copil” este una de mare interes,  impactul  în morbiditatea și mortalitatea pediatrică este foarte mare, statistic vorbind în lume, un număr de 11.000 până la 14.000 copii vor fi  spitalizați pe an cu insuficiență cardiacă, cauzele cele mai frecvente fiind malformațiile cardiace congenitale  (care  reprezintă  8 per 1.000 nou născuți vii) și cardiomiopatiile (boli ale miocardului)  reprezentând 1.13 cazuri per 100.000 copii.

Rep.: Cum este structurat programul științific?

Conf. univ. dr. Amalia Făgărășan: Programul științific a fost structurat pe câteva teme majore, de mare interes, un adevărat dialog interdisciplinar referitor la diagnosticul și metodele moderne de tratament în insuficiența cardiacă la copil.

Joi, 12 octombrie 2023, prima parte a zilei o vom dedica terapiei acute la pacientul cu insuficiență cardiacă, tratamentului medicamentos modern al insuficienței cardiace congenitale șiterapiilor intervenționale.  În partea a doua, se va discuta despre tratamentul insuficienței cardiace avansate, asistare mecanică a cordului: ECMO; LVAD Heart Mate 3 la pacient de talie mică, implantarea chirugicală a LVAD Mate 3, Berlin Heart – tehnici chirugicale și îngrijiri postoperatorii. Este binecunoscut că în cadrul Institutului de Urgență de Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș, sub coordonarea domnului profesor universitar Suciu Horațiu, funcționează cu rezultate excelente compartimentul de transplant cardiac adulți și copii de ani buni, perioadă în care s-a acumulat multă experiență care trebuie diseminată, astfel programul științific a  inclus teme referitoare la transplantul cardiac la copilul cu malformații cardiace congenitale, indicații, particularități tehnice, follow-up-ul copilului cu cord transplantat, biopsia endomiocardică și rejetul cardiac mediat de anticorpi.

În prima parte a zilei de vineri 13 octombrie 2023, vor fi abordate subiecte de mare interes referitoare la insuficiența cardiacă la făt și nou născut, susținute de lectori valoroși, apoi prelegeri despre terapia de resincronizare în insuficiența cardiacă la copil, pacing la copil, resincronizarea ventricului stâng și drept. La finele primei părți, vor fi prezentate serii de cazuri complexe, o sesiune mult apreciată de participanți. Partea a doua din cursul amiezii a fost rezervată imagisticii in însuficiența cardiacă și aici avem  invitați cu experiență din țară și străinătate și vor fi abordate metodele moderne de evaluare ecocardiografică, de imagistică avansată, rezonanță magnetică.

Ziua de sâmbătă, 14 octombrie 2023, va debuta cu un workshop referitor la corelații anatomo-clinice, unde se vor prezenta piese anatomice și corespondențele  ecocardiografice cu scopul unei mai bune înterpretări a leziunilor cardiace în diagnosticul imagistic, urmat de prezentări de cazuri provocatoare. Partea a doua care va încheia conferința este dedicată temelor referitoare la zonele de interferență în evaluarea insuficienței cardiace, respectiv rolul testării genetice în cardiomiopatii, a biomarkerilor în diagnosticul și stratificarea riscurilor în insuficiența cardiacă, rolul testului de efort și forme particulare de cardiomiopatii.

Rep.: Ce ne puteți spune despre lectorii din țară și din străinătate care vor susține prelegeri?

Conf. univ. dr. Amalia Făgărășan: La această manifestare avem lectori valoroși din străinătate și țară cu multă experiență în  domeniile unde își desfășoară activitatea, pot fi vizualizați pe site-ul conferinței (https://icpedi-ms.ro/). În prima zi a conferinței avem un invitat de renume în cardiologia pediatrică mondială, și anume domnul profesor universitar Dietmar Schrancz, de la Universitatea Goethe din Frankfurt, cu remarcabile realizări în metodele terapeutice moderne regenerative ale insuficienței cardiace la copil, aflat pentru a doua oară în centrul nostru. Prima vizită a domniei sale a fost în anul 2019, când un copil de numai 2 ani diagnosticat cu cardiomiopatie dilatativă formă severă, refractară la tratamentul medicamentos inițiat într-un centru din țară, a beneficiat de o metodă de terapie regenerativă a insuficienței cardiace, banding de arteră pulmonară, procedură efectuată cu succes la  Clinica de Chirugie Cardiovasculară Adulți și Copii de către domnul profesor Horațiu Suciu și echipa  domniei sale. Era prima procedură de acest fel efectuată în România. Contribuțiile remarcabile ale profesorului Dietmar Schrancz în domeniul cardiologiei pediatrice pentru tratamente inovative în insuficiența cardiacă au fost încununate de premiile pe care le-a primit în anul 2010 și în anul 2018, acordate de către Fundația Pitzer Bad Nauheim și la reuniunea PICS din Las Vegas .

Tot joi vor fi oferite prelegeri valoroase despre terapiile adjuvante în insuficiența cardiacă, unde colegii noștri de la laboratorul de cateterism cardiac copii, doamna  doctor Sglimbea Anca și domnul doctor Hadadi L, cu multă expertiză în domeniu, vor ține prelegeri despre terapii intervenționale în insuficiența cardiacă, iar doamna conferențiar universitar Eliza Cinteza, de la UMF „Carol Davila” din București, coordonatoarea Laboratorului de cateterism cardiac copii, de la Spitalul „Marie Curie” București, va prezenta date despre diagnosticul invaziv.

În partea a doua, vom avea invitați de renume: domnul profesor universitar Horațiu Suciu va susține o prelegere  despre implantarea chirugicală  a dispozitivelor de  asistare ventriculară, din străinătate domnul profesor  J. Zbihlej va aduce în atenția auditoriului date despre utilizarea LVAD Heart Mate 3 la pacient de talie mică și domnul profesor universitar Zsolt Prodan, șeful Centrului de Chirurgie a Cordului Copii din Budapesta, va prezenta transplantul cardiac la copilul cu malformații cardiace congenitale. Doamna conferențiar universitar Muntean Iolanda va prezenta follow-up-ul copilului cu cord transplantat, doamna profesor univ. Sin Anca va avea o prelegere despre examenul histopatologic în rejetul cordului transplantat, iar domnul profesor B.B Das Das despre rejetul cardiac mediat de anticorpi, domnia sa având o vastă experiență în tratarea pacienților cu insuficiență cardiacă și transplant cardiac în cadrul McLane Children’s Hospital BSW Medical Cebter și Baylor College of Medicine-Temple din Texas.

În ziua a doua a conferinței, vineri, 13 octombrie 2023, ne vom bucura de prelegeri deosebite oferite de specialiști de renume. Prima parte va fi dedicată cardiologiei fetale și avem ca invitați pe domnul profesor universitar Claudiu Mărginean, cu vastă experiență în diagnosticarea malformațiilor cardiace congenitale fetale, pe doamna doctor Ioana Biriș, medic specialist cardiologie fetală, ce activează în cadrul Evelina London Children’s Hospital și Kings College Hospital din Londra, și pe doamna conferențiar universitar Liliana Gozar, cu vastă experiență în ecocardiografia fetală. Doamna  conferențiar  Manuela Cucerea, șefa Clinicii de neonatologie, centru terțiar de marcă din țară, va prezenta insuficiența cardiacă la nou născut.

Tot vineri vom avea o sesiune de mare interes și deosebit de valoroasă prin prelegerile susținute de profesioniști de marcă din domeniul aritmologiei pediatrice:  domnul profesor universitar Jan Janousek, care și-a dedicat zeci de ani din activitatea profesională electrofiziologiei pediatrice respectiv terapiei de disincronizare și resincronizare cardiacă la copii cu malformații cardiace congenitale, domnul doctor  J.  Kovanda va prezenta modalitatea de evaluarea a disincronismului la copil. Domnul profesor universitar Dan Dobreanu, șeful Clinicii de Cardiologie Adulți și a departamentului de aritmologie din cadrul IUBCvT Târgu Mureș, prezintă date despre pacing la copil, doamna doctor Ioana Sus, aritmolog cu pregătire în aritmologia pediatrică în centre din străinătate, va prezenta resincronizarea ventricului stâng și domnul conferențiar Radu Vătășescu de la UMF „Carol Davila” din București, cu multă expertiză în domeniu, va prezenta experiența inițială a pacingului fiziologic la copil.

Domnul conferențiar Marian Pop, șeful Laboratorului de radiologie-imagistică medicală din cadrul IUBCvT Târgu Mureș, ne va împărtăși din experiența profesională alături de invitata domniei sale din Slovacia, doamna profesor Polakova Mistinova, despre rolul imagisticii avansate,  a rezonanței magnetice în evaluarea copilului cu insuficiență cardiacă.

Sâmbătă, 14 octombrie 2023, va debuta cu un workshop referitor la corelații anatomo-clinice, urmat de prezentări de cazuri provocatoare și în partea a doua vom avea teme referitoare la zonele de interferență în evaluarea insuficienței cardiace, unde doamna professor universitar Adela Chiriță-Emandi, de la Departamentul de genetică din cadrul UMF „Victor Babeș” din Timișoara, ne va prezenta date despre rolul testării genetice în cardiomiopatii și doamna conferențiar Cecilia Lazea, de la Universitate de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj Napoca, ne va prezenta cardiomiopatiile din boli de stocaj.

Vor fi sesiuni de cazuri clinice deosebit de interesante moderate de personalități valoroase din centrele din țară: doamna  profesor universitar  Gabriela Doroș, șeful  Secției Pediatrie din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara, doamna conferențiar Simona Căinap și doamna conferențiar Cecilia Lazea, medici cardiologi valoroși de la Universitate de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj Napoca, coordonatoare a compartimentelor de cardiologie pediatrică, doamna  sef de lucrări Ioana Ghiorghiu, de la UMF „Carol Davila” din București, sefa Departamentul de cardiologie pediatrică de la Spitalul „Victor Gomoiu”. Lista de medici dedicați și de o mare valoare profesională este prezentată pe site-ul conferinței: https://icpedi-ms.ro/.

Rep.: Când este recomandat să aibă loc primul control de rutină la medicul cardiolog pediatru?

Conf. univ. dr. Amalia Făgărășan: Cred că vizita la medicul de familie va permite depistarea precoce a problemelor cardiace care nu au putut fi diagnosticate imediat după naștere. După externarea din maternitate, nou nascutul va fi examinat și dacă medicul de familie decelează orice modificare în starea copilului sau identifică prezența suflurilor cardiace, a aritmiilor va trimite copilul catre specialistul cardiolog pediatru. Recomandat este a se face un control înainte de înscrierea copilului la o activitate sportivă susținută sau dacă se cunoaște în familie un  istoric pozitiv pentru malformații cardiace congenitale, deces subit de la vârstă tânără.

Rep.: Din experiența dumneavoastră, care sunt cele mai des întâlnite afecțiuni ale inimii la copii?

Conf. univ. dr. Amalia Făgărășan: Malformațiile cardiace congenitale (MCC) sunt cele mai frecvente afecțiuni cardiace la copil, sunt date oferite de OMS care certifică această realitate, incidenţa MCC este de de 8 ‰ nou-născuţi vii, MCC fiind responsabile de 3-5% din decesele din prima săptămână de viaţă si 33% din decesele survenite în perioada  primelor 30 de zile denumită perioada neonatală. EUROCAT, Departamentul european de statistică, certifică în România o incidenţă a acestor malformații cardiace de 6-8 ‰ nou-născuţi vii.

Rep.: La ce semne sau simptome ar trebui să fie atenți părinții?

Conf. univ. dr. Amalia Făgărășan: Cred că părintele trebuie să fie alertat de orice modificare a stării copilului, dacă este un nou născut de oboseala la alimentație, respirația mai accelerată denumită tahipnee sau de colorația anormală muco-tegumentară (cianoza ). Dacă este un copil mic ne vom alerta dacă obosește la efort sau prezintă transpirații profuze. La vârstele mari acuzele pe care copilul le prezintă sunt palpitații, stări lipotimice, dureri în regiunea precordială, fatigabilitate, simptome care pot avea un posibil substrat cardiac. Din păcate, sunt situații în care anumite forme de afectare cardiacă, exemplu este cardiomiopatia hipetrofică, poate avea ca formă de debut moartea subită.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Follow by Email
Facebook
YouTube
Instagram