ERASMUS –“licoare specială-n parfum de gheață”

Simti? Aievea e mirosul rătăcit al vremurilor de odinioară. Fotografiile îți zâmbesc pe furiș neștiind ce idei îți vor da. Puteai să juri că trecuse tot, dar încă regăseai ceva. Întotdeauna lași o fărâmă din ce ai avut acolo unde cauți cel mai rar. Se întamplă să dai peste ea când te aștepți mai puțin. Și astfel, te întorci din nou și mergi în altă direcție, acolo unde fericirea există în orice strop de ploaie și zâmbetul răsare precum soarele. Și când în sfârșit te simți în lumea ta nimic nu-ți poate sta în cale să fii ce ți-ai dorit întodeauna. Frumusețea gândurilor te copleșește. Amintirea te doare sau … te bucură … Nu uiți niciodată ce bine ți-a fost, dar nu încetezi să visezi la ceea ce speri că într-o zi vei avea, din nou, al tău … pentru suflet.

O ramă goală te privește din raft. Cândva îți zăreai în ea chipul zâmbind, acum însă ți-e frică să înlocuiești goliciunea cu fragmente de timp pictate pe foi ce pot părea triste. Lumânarea aprinsă îți cântă versurile pe care te-ai obișnuit să le asculți în fiecare seară. Umbrele dansează cu fantomele zâmbetelor pe sunete închipuite.

Anii trec mai uşor decît ne închipuim. Îi căutăm în sertar şi brusc nu-i mai găsim. Nimeni nu ştie precis unde se duc anii aceștia aşa, însă cred cu tarie că probabil stau împreună … Undeva!

Gânduri hoinare în mireasma unor luni petrecute într-un cadru diferit, academic, social, cultural. Păstrând totuși conexiuni puternice între ceea ce ai fost mai demult și mirajul timpului prezent, lasă-mă să-ți povestesc:

logo erasmus umf

 

Dragă Mădă-cea-de-atunci,

Siguranța pe care o simțeai față de ceilalți, fără să îți fie frică că trebuie să-ți cântărești gândurile sau să îți măsori cuvintele. Îmi e teamă că nu o să mai fi așa niciodată! Mă îngrozește. Dar cu firea ta, ți-a fost lesne să îți construiești lumea perfectă în jurul tău.

Ai văzut cândva pe holul uitat, un afiș, colorat, ce îți oferea deja energie. Numele ERASMUS te-a făcut să privești lumea cu alți ochi, să simți și să încerci noi emoții. Ți-a fost dificil la început să te hotărăști, trebuia să lași în urmă, obișnuitul zilelor tale: facultatea, colegii, drumul bătătorit, implicarea extrașcolară, îmbrățisând necunoscutul. Dar odată definindu-ți ideea, nu a rămas decât să aplici pentru o altfel de bursă. Ti-ai adunat anii într-un dosar, participări la Congrese pentru Studenți și Tineri Medici, activitatea academică și extracurriculară, CV-ul și nu lăsând în ultimă instanță, motivația acestei decizii.

Ai trecut prin două evaluări ca mai apoi să primești acceptul. Și de acolo curge totul ca un vis. Odată plecată cu bursă Erasmus lumea ți-a deschis noi orizonturi de cunoaștere, culturile celorlalte țări europene ți-au devenit prietene, iar universul tău a fost invadat de o mulțime de persoane noi, unele total diferite de tine, altele profund asemănătoare! Ți-ai ales ceva latin, Parma, Italia, însă nu mare mi-a fost mirarea când în urma câtorva săptămâni petrecute într-o mobilitate de studiu, ai aplicat și pentru una, de plasament, pentru practica ta medicală de peste vară, în Antalya, Turcia.

8 luni, în care ai îmbinat două culturi total diferite. Ai participat și îmbinat orele de predare, cursurile într-o limbă străină, stagiul în spital și deschiderea oamenilor către nou. Crezi că mai ai vreo stare de neliniște față de a călătorii? Cu siguranță, aș lua și acum ghiozdanul în spate și mi-aș căuta cele mai frumoase destinații, asta după ce deja aș pleca spre ele. Ți-a fost și dificil, necunoscutele multiplelor întrebări, creându-ți la început o anumită teamă. Dar te-ai lăsat purtată de experiențele noi. Satisfacții? Înzecite. Legături ce vor dura ani în șir, amintiri agățate de fiecare pas, cunoștinte dezvoltate în domeniul ce te-a interesat.

Erasmus ți-a oferit șansa de a te autodepăși și redescoperi, de a cunoaște și de a învăța, de a te distra și a-ți face prieteni  în toate colțurile Europei, și nu numai.

Timpul s-a scurs mult prea repede, dar va rămâne dulcele gust. Îți pot spune acum, că tu, după 8 luni, ai un singur regret: că nu ai făcut pasul mai devreme, că ți-ai mai dori dar nu mai ai șansa în această perioadă de studenție. Da, chiar tu, cea cu temerile de altă dată.

Experiența Erasmus ți-a lăsat amprente pe drumul tău.

Oriunde mergi, spune mai departe povestea ta Erasmus, ajută-i pe cei nesiguri, și spune-le că mobilitatățile acestea reprezintă un pas în viitorul tolerant și dezvoltarea cea mai puternică și mai armonioasă a sinelui. Conturează nostalgia ce te apasă acum, după terminarea lunilor însorite.

Cu drag,

Mădă-cea-de-acum

 Ex(change) your life! Reach higher! Go further! Go social! – with ERASMUS,

Mădălina Anciuc – voluntar blog.umftgm.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Follow by Email
Facebook
YouTube
Instagram