Festivitatea de absolvire a UMF Tîrgu Mureș. Peste 900 de absolvenți au rostit jurământul lui Hipocrate în Piața Teatrului

IMG_1614Universitatea de Medicină și Farmacie din Tîrgu Mureș a organizat vineri, 15 iunie 2018, în Piața Teatrului din Tîrgu Mureș, ceremonia de absolvire a promoției 2018, unul dintre cele mai impresionante și emoționante evenimente ale anului.

Alături de cei 907 absolvenți ai UMF Tîrgu Mureș au fost cadrele didactice care le-au îndrumat pașii în cei 3, 4, 5 și 6 ani de studiu, dar mai ales părinții și familiile, care i-au susținut necontenit și necondiționat pe parcursul anilor de facultate.

IMG_1346La festivitate a luat parte conducerea UMF Tîrgu Mureș: prof. dr. Leonard Azamfirei, rectorul UMF Tîrgu Mureș, prof. dr. Constantin Copotoiu, președintele Senatului Universității, prof. dr. Angela Borda, prorector, prof. dr. Oana Mărginean, prorector, conf. dr. Nagy Elod, prorector, prof. dr. Camil Vari, prorector, prof. dr. Rodica Bălașa, directorul Școlii Doctorale, prof. dr. Ovidiu Cotoi, decanul Facultății de Medicină, prof. dr. Daniela-Lucia Muntean, decanul Facultății de Farmacie, prof. dr. Cristina Bica, decanul Facultății de Medicină Dentară. Invitații de onoare ai festivității au fost: ministrul Sănătății, Sorina Pintea, președintele Consiliului Județean, Peter Ferenc, și Nagy Zsigmond, subprefectul județului Mureș.

Momentul solemn al festivității a fost depunerea jurământului lui Hipocrate în limbile română, maghiară și engleză. De asemenea, în cadrul ceremoniei au avut loc momente artistice ale studenților UMF Tîrgu Mureș, imnul Made in UMF fiind fredonat de talentații studenți ai Universității.

IMG_1378Rectorul UMF Tîrgu Mureș, prof. dr. Leonard Azamfirei, a transmis Promoției Centenar să profeseze medicina cu pasiunea tinereții, cu patimă, cu forță și cu dăruire deplină, să își păstreze curiozitatea și ambiția. Redăm, în rândurile de mai jos, discursul profesorului doctor Leonard Azamfirei.

„Și în acest an, 907 studenți, sub privirea mândră a familiilor lor și a întregului oraș, vor depune jurământul lui Hipocrate, un moment solemn care emoționează și obligă. Fiecare festivitate este frumoasă și specială în felul ei, dar cea din acest an are o încărcătură aparte.

Anul 2018, denumit Anul Centenar, dă în mod natural un nume promoției voastre – Promoția CENTENAR, nume care vă va urma de-a lungul anilor. Istoria unei țări nu este întotdeauna identică cu cea a unui popor. Suntem astăzi mândri că suntem europeni, dar simțim uneori un disconfort legat nu de istoria noastră, ci de prezentul nostru care este de fapt poarta spre viitor.

Mă uit la voi și nu vă văd în primul rând români, maghiari, germani, suedezi, italieni sau de alte naționalități, deși sunteți, ci vă văd tineri medici, dentiști, farmaciști, tehnicieni, nutriționiști, asistenți medicali, kinetoterapeuți sau profesori. Acesta este rostul unei universități – să vă ducă dincolo de ceea ce sunteți către ceea ce faceți sau ceea ce știți să faceți.

IMG_1318Vreți să aveți succes în profesia pe care ați îmbrățișat-o? Îndrăgostiți-vă de ea cu pasiunea tinereții, cu patimă, cu forță, cu dăruire deplină. Orice veți face cu jumătăți de măsură vă va aduce înapoi și mai puțin decât ați dat! Orice veți trata cu superficialitate se va fisura repede. Orice veți face onest, cu seriozitate, veți regăsi mai târziu, multiplicat. Astăzi sunteți frumoși, fericiți și mulțumiți, atât voi cât și părinții voștri. Maine veți reveni în lumea reală, aspră uneori, imprevizibilă alteori, în care veți supraviețui și veți câștiga sau veți pierde câteodată, și datorită modului în care v-ați format în acești ani. Profesorii voștri s-au străduit să vă ofere nu doar informații ci și modele. Măsura rostului nostru împlinit sunteți voi.

Paradoxul fiecărei festivități de absolvire vine din bucuria plecării și nu a venirii. Plecarea voastră din Universitate ne face mai bogați sufletește, pentru că de astăzi mersul vostru devine zbor.

Vă doresc înțelepciune pentru a lua decizii potrivite. Să judecați drept, să nu faceți compromisuri de care să vă fie rușine mai târziu. Fie că e vorba de profesie sau de viața personală, cumpăniți binele vostru dar nu ignorați niciodată binele celorlalți – aceasta este esența umanistă a profesiei pe care v-ați ales-o!

Vă doresc curaj să mergeți încotro vă îndeamnă inima. Uneori este un preț de plătit pentru aceasta întrucât inima este mult mai capricioasă decât mintea. Dar este modul cel mai sigur care să vă permită să vedeți frumosul din viață.

Vă doresc mult noroc! Unii îi spun acestuia soartă, alții, dorință a Cuiva care este peste noi. Este uneori exact ceea ce face diferența între oamenii care sunt și înțelepți, și curajoși.

Cred cu convingere că aveți experiența și atu-urile de a reuși să profesați performant în medicina românească sau din orice colț de lume, că veți găsi o poartă spre întruchiparea viselor de acum. Important este să nu le uitați, așa cum se întâmplă deseori într-o singură clipă, dimineața, când încă ne miram ce vii par ele.

Daca vă păstrați curiozitatea și ambiția, conștienți de nobila vocație, veți afla mai târziu că optimismul tinereții este pe nedrept subestimat.

Va doresc împliniri și vă mulțumesc tuturor!”

IMG_1560Prezentă la festivitatea de absolvire a UMF Tîrgu Mureș, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a asigurat absolvenții UMF Tîrgu Mureș de sprijinul său, transmițându-le să nu uite că sunt rodul prestigioasei școli de medicină din Tîrgu Mureș.

„Vreau să vă dau doar câteva sfaturi: timpul nostru este limitat. Nu trăiți în dogme. Nu lăsați zgomotul vocii altora să vă ascundă vocea interioară. Ascultați-vă inima și intuiția și veți sti ceea ce aveți de făcut. Celelalte sunt lucruri secundare. Și astăzi, acum, când veți rosti jurământul lui Hipocrate, să fiți convinși că aceasta este calea pe care ați ales-o și în care credeți cu adevărat.Felicitări! Și nu uitați că sunteți mândria noastră, sunteți mândria țării. Țara are nevoie de voi așa cum și voi aveți nevoie de ea. Sunt mândră că astăzi sunt invitata voastră, aici. Sunteți frumoși și entuziaști. Să nu uitați că atât timp cât voi fi ministru veți avea în mine un sprijin, acolo, la București. Vă doresc tot binele și nu uitați: sunteti rodul prestigioasei școli de medicină din Tîrgu Mureș”, a transmis ministrul Sănătății, care și-a exprimat bucuria de a se afla la festivitatea de absolvire a UMF Tîrgu Mureș.

IMG_1248Discursul șefei de promoție a Facultății de Medicină, limba română, Ina-Ioana Todoran:

„Stimați profesori și oaspeți, dragi părinți, prieteni și colegi,

Mă simt onorată să mă aflu în fața dumneavoastră în această postură, reprezentând vocea colegilor mei. Astăzi sărbătorim reușita noastră, a tuturor. Transmit, așadar, sincere felicitări absolvenților promoției 2012-2018 a UMF Tîrgu Mureș. Sunteți extraordinari, puternici, capabili și veți reuși tot ceea ce vă propuneți, atât timp cât veți rămâne în slujba binelui.

Am îndrăznit să visăm și să credem în noi, am muncit și ne-am autodepășit și iată-ne ajunși la sfârșitul studenției, dar la începutul unei noi etape în care cuvintele cheie vor fi responsabilitatea, empatia și iubirea. Îmi doresc ca dificultățile pe care le vom întâmpina să nu ne deformeze caracterul, ci să ni-l șlefuiască. Să fim, în primul rând, oameni și, în al doilea rând, medici, să ne tratăm pacienții așa cum ne-am dori să fim tratați noi înșine sau cei mai dragi nouă. Satisfacțiile profesionale să ne mângâie sufletele, nu orgoliile, iar eșecurile să ne aducă aminte că suntem doar niște unelte prin care lucrează Dumnezeu, însă El are ultimul cuvânt.

În continuare, în numele colegilor mei, doresc să aduc sincere mulțumiri profesorilor și cadrelor didactice care ne-au împărtășit cunoștințe și experiențe profesionale, introducându-ne într-o lume aparte în care doar cei privilegiați pășesc. UMF Tîrgu Mureș este cel mai bun loc pe care îl puteam alege pentru educația noastră în domeniul medical.

Vă mulțumim și vă asigurăm de toată prețuirea și tot respectul nostru. Mulțumiri de suflet aducem părinților, bunicilor, fraților, rudelor și prietenilor, sursele noastre de putere care ne-au fost alături necondiționat, motivându-ne să continuăm. Și pentru că noi, promoția 2012-2018, suntem generația de absolvenți a Centenarului Marii Uniri, doresc să marcăm acest fapt deosebit propunându-vă un moment artistic prin care să transmitem „La mulți ani” României și locuitorilor ei, înțelepciune și unitate pentru un viitor mai bun împreună!”

IMG_1455Discursul șefei de promoție a Facultății de Medicină, limba maghiară, Daday Emese:

„Dear professors, parents and friends! Stimați profesori, dragi părinți, dragi prieteni! Tisztelt tanárok, kedves szülők, rokonok és kedves diáktársak, barátaim! Középiskolai végzősként odahaza, egy mesébe illő gimnázium udvarán egy olyan metaforával búcsúztam annak idején, amelyben az osztályunk nem volt más, mint egy egyszeri és megismételhetetlen sejt, megannyi önállóan és mégis összehangoltan működő sejtszervecskével, amelyek mi, a közösséget alkotó diákok voltunk. Mikor a napokban azon töprengtem, hogy miről is beszélhetnék itt és most, ebben a helyzetben, arra jöttem rá, hogy ez a metafora az évek során valóságos allegóriává nőtte ki magát, és ma is állja a helyét, hiszen 2012. nyarán mi sejtek, apró közösségek, úgy indultunk útnak három ország különböző városaiból, nyugatról és keletről, alföldről és hegyvidékről ide, Marosvásárhelyre, mint az őssejtek a vérben, a differenciálódás helyére… és hát valóban mit sem SEJT-ve. Hogy jobban érzékeltessem, miért is voltunk mi őssejtek akkoriban, amikor ide érkeztünk, elég csak felidézni, hogy milyen könnyen is ment még a tanulás első-másodéven, tizenkilenc-húszéves fejjel, szinte hogy totipotensek voltunk, ehhez képest így hatodév végére, tripla erőfeszítés árán is alig akarnak azok a fogalmak, fránya tulajdonnevek megtapadni a fejünkben… Igaz? Ez azért is van, mert differenciálódni kezdtünk, klinikum, paraklinikum, sebészet, belgyógyászat, ki-ki a maga választott sejtvonala szerint… így lettünk mára a sok szép színes szövettípusból egy egységes egésszé, egy működő, érett szervezetté, egy sokszínű, hús-vér, lüktető szívű évfolyammá. Ma már tudjuk, hogy az egyedfejlődés kicsiben megismétli a törzsfejlődést, úgyhogy minden évfolyamtársamnak olyan emberséget, olyan egyenes tartást kívánok az elkövetkezendő évekre, évtizedekre, amellyel utólag is rászolgálhatunk, hogy születésünkkor Homo sapiens sapiensként bizony az evolúció csúcsára kerültünk. Köszönöm a figyelmet! Mulțumesc pentru timpul acordat! Thank you for your time!”

IMG_1170Discursul șefei de promoție a Facultății de Medicină, limba engleză, Flavia Serena Săndoiu:

„Good evening, members of the board, professors, parents and fellow colleagues. Welcome, bine ati venit, udvozolek: you are the graduating class of 2018.

I would like to tell you many things but fortunately for you I don’t have enough time… thus I will use these two minutes to bestow four quotes to remind us of the goals we have achieved… milestones of our growth here  as students, persons and future doctors.

  1. Improve yourself: Shakespeare once wrote “some are born great, some achieve greatness, and some have greatness thrust upon them”.

We were not born great, nor has greatness been thrust upon us. But never forget that the possibility of achieving greatness is in our reach. So aim for the top, ask for the impossible and want more, demand more, achieve more. Fail, learn and  try again. Cause life is short and time is simply not enough.

  1. Seek knowledge: Dante Alighieri wrote “Consider well the seed that gave you birth: you were not made to live as brutes, but to follow virtue and knowledge”.

Life is about learning as much as u can about as much as u can taking pride in what you do, sharing opinions and ideas. Be enthusiastic.

  1. Be empathic:“empathy is about finding echoes of another person in yourself” M. Hamid.

The truth is that beneath the surface of the doctor-patient relationship, lays an even stronger bond: the human one. It’s easy to forget that there is significant therapeutic value to just being there for another human being and listening to their tribulations.

  1. Acknowledge your mentors and teachers: Isaac Newton once said “If I have seen further it is by standing on the shoulders of Giants”. These giants are our books, our mentors, our teacher. But most of all our families. Mom, dad there are no words in the human language that are able to describe the amount of love and gratitude that we feel… it simply cannot be measured. Our role models, our mentors… it all starts and ends with you. You want us to build our futures and be successful; we want you simply to be proud of us, so one day the same things you gave us we will give our children.

And thank you UMF targu Mures and Romania for giving us the chance to fulfilling our lifelong dreams.

Finally Thank you graduation class of 2018 its been an honor and I wish you all the best.

IMG_1291Discursul șefei de promoție a Facultății de Medicină, programul de studiu Medicină Militară, Carmen Ionela Teșulă:

„Stimați profesori și cadre militare, distinși invitați, dragi colegi,

Munca, dăruirea și perseverența ne fac astăzi să zâmbim. Au fost șase ani în care am visat, ne-am asumat riscuri, am învățat să ne organizăm activitățile prețuind timpul, am învățat ce înseamnă cu adevărat disciplina și respectul, am trecut împreună peste momente stresante și am reușit să ne focusăm asupra țintei, aceea de a deveni medic militar. Și dacă acum simțim tahicardia datorată emoției absolvirii și nostalgiei amintirilor adunate pe parcursul anilor de studenție, și avem curajul de a pleca într-o nouă misiune, nu ne rămâne decât să dovedim în continuare, prin fapte, că suntem demni de această profesie nobilă. Să fim conștienți de frumusețea, dar și de greutatea meseriei noastre, care dincolo de menirea de a fi medic, implică și responsabilitatea de a practica medicina în condiții specifice de luptă, în teatrele de operații, cea mai de preț armă a noastră fiind stetoscopul. Să încercăm să ducem o competiție strânsă în permanență cu noi înșine, să lucrăm în echipă și să păstrăm mereu un echilibru între profesionalism și omenie. Îmi exprim recunoștința și admirația pentru toți care au făcut posibilă această misiune: profesori, cadre militare, prieteni, colegi și, nu în ultimul rând, părinții care, deși nu au fost prezenți la niciun examen, au trăit aceleași emoții, același stres, de aceea îi putem  considera și pe ei astăzi absolvenți. Felicitări tuturor și, cum spunea Hipocrate, să nu uităm că „unde este dragoste de om, acolo se practică adevarata medicină!”

IMG_1493Discursul șefei de promoție la Asistență Medicală Generală, reprezentantă a programelor de studii de 3-4 ani (Asistență Medicală Generală, Balneofiziokinetoterapie și Recuperare, Nutriție și dietetică, Tehnică Dentară, Educație fizică și sportivă), Vajna Julia:

„Welcome Dear Professors, dear parents and fellow students! Stimați Profesori, onorați invitați, dragi colegi absolvenți! Bine ați venit la cursul festiv al promoției 2018 a Universității de Medicină și Farmacie Târgu Mureș! Tisztelt tanáraink, tisztelt ünneplő közösség!

Szeretettel köszöntöm végzős diáktársaimat, tanárainkat, a  gyerekeikre jogosan büszke szülőket, a meghívott vendégeket egyetemünk egyik legszebb és legmagasztosabb rendezvényén. Bár számomra különösen nagy kihívás itt több ezer ember előtt megszólalni, mégis felemelő érzés, hogy mindannyiunk nevében búcsúzhatok. Megtiszteltetés volt számunkra a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem diákjainak lenni! A mai napon 907-en búcsúzunk, hisz ez az élet rendje. Aminek kezdete van, annak bizony vége is kell legyen. Így a mi utunknak is, melyre 3,4,5 vagy éppen 6 évvel ezelőtt kíváncsian, nagy reményekkel, de kicsit félve léptünk, lassan vége van. A ballagás napjához közeledve kettős érzés kavargott bennem. Egyrészt azt éreztem, hogy jó lenne minél gyorsabban túllenni ezen az időszakon, az államvizsgán, jó lenne végre azt érezni, hogy valódi felnőtt lettem, van saját keresetem. Másrészt pedig szerettem volna meghosszabítani ezt a soha vissza nem térő pillanatot, amelynek szívmelengető hangulatát nem csak a tanszék termei vagy a kórházak árasztják magukból, amelyeket egyetemi éveink során gyakran végigjártunk, hanem azoknak az embereknek a szeretete, törődése is akik tanárként, barátként, sorstársként álltak mellettünk az elmúlt évek során. Éppen ezért úgy gondolom, hogy a megélt gyönyörű pillanatokért, a sok biztatásért, támogatásért és ezért a mai napért mindannyian hálával és köszönettel tartozunk tanárainknak, egyetemünk vezetőségének és legfőképpen szüleinknek, akik mindvégig velünk voltak, bátorítottak, otthonról izgulták végig velünk együtt a szessziókat, most pedig büszkék ránk és velünk együtt ünnepelnek.Végezetül pedig, kedves végzős diáktársaim, kívánok sok sikert a továbbiakban és kívánom, hogy ez az út, amire most lépünk célhoz vezessen, és higgyünk  abban, hogy minden egyes átvirrasztott éjszaka, minden egyes könyv mellett elsuttogott: “Nem bírom tovább!” piciny építőköve volt életünknek. 

Köszönöm szépen a megtisztelő figyelmet és Gratulálok mindannyiunknak! Vă mulţumesc şi Felicitări tuturor! Thank you! And congratulations for you all!”

IMG_1361Discursul șefei de promoție a Facultății de Medicină Dentară, Denes Csilla:

„Stimate domnule rector, doamnelor și domnilor prorectori și decani, onorați invitați, dragi colegi! Tisztelt Tanáraink! Németh László mondta: „Csak 10 évvel az iskola után kezd kiderülni, milyen volt az iskola-és benne a tanár. A tanár nem is tudja, hogy mikor hat igazán növendékére, egy gesztussal, egy szóval, egy odavetett tréfás félmondattal.”

Egyetemünk, tanáraink sokszorosan bizonyították, hogy kellő alapot nyújtanak számunkra. A belépőt megkaptuk, de ahhoz hogy  jó fogorvosokká váljunk sok munkára és alázatra van szükség. Tegyünk érte, hogy 10 év múlva tanáraink elmondhassák érdemes volt időt, energiát áldozni ránk.

Köszönjük, hogy bíztak bennünk és bátorítottak.

Drága szüleink, szeretteink!

Hálásak vagyunk féltő gondoskodásotokért, támogatásotokért és azért, hogy hittetek bennünk. Köszönjük, hogy mellettünk álltatok, és segítettetek bennünket az utunkon. Bízom benne, hogy a belénk fektetett energia gyümölcsözővé válik.

Kedves diáktársaim!

Kívánom, hogy sikerüljön véghezvinnünk kitűzött céljainkat, hogy választott szakmánk hivatásunk is tudjon lenni és leljük örömünket munkákban.

Hamvas Béla szavaival búcsúzom:

„A dolgok nem kívül kezdődnek, hanem belül, nem alul, hanem felül, és nem a láthatóban, hanem a láthatatlanban.” Köszönöm szépen!”

IMG_1604Discursul șefei de promoție a Facultății de Farmacie, Szekeres Magdi-Maria:

„Stimaţi profesori, părinți, colegi, distinși invitați,

Mă bucur să vă văd alături de noi, pentru a sărbători acest eveniment deosebit și important pentru noi toți, în special pentru noi, absolvenții. Sunt foarte fericită să fiu astăzi aici, este un mare privilegiu să am oportunitatea să vă adresez câteva cuvinte, în numele Facultății de Farmacie, promoția 2018. Este o mândrie să fac parte din această generație, alături de care am parcurs această etapă frumoasă din viața noastră.

Astăzi este ziua mult așteptată, în care sărbatorim reușita noastră, este un moment de sfârșit și totodată un nou  început, cu noi provocări ce ne asteaptă. Este momentul în care cele acumulate pe băncile școlii vor fi puse în practică și vor legitima valoarea câștigată în timpul facultății. Noi avem astăzi nu numai pregătirea necesară unor buni specialişti, ci şi capacitatea de a reuşi în viaţă. Cu siguranţă, după numeroasele examene prin care am trecut şi experienţa acumulată în anii de facultate, suntem pregătiţi să contribuim  pozitiv în comunitățile noastre, dar și să facem faţă obstacolelor care ne vor aștepta de acum înainte.

Am ajuns la acest moment pentru că am  muncit, însă nu trebuie să uitam că acest lucru a fost posibil şi datorită sacrificiilor şi suportului părinţilor şi familiilor noastre. În numele colegilor mei, vreau să le mulțumesc părinților noștri, care ne-au susținut în anii de facultate.

Le mulțumim și cadrelor didactice pentru dedicarea și dragostea cu care ne-au îndrumat. Ele sunt adevărate modele de urmat, iar noi suntem astăzi aici grație lor. Această zi va rămâne în memoria tuturor și îmi doresc să ne întâlnim cu toții peste 10 ani la fel de entuziaști, zâmbitori și veseli.

Vă mulțumesc pentru atenția acordată și felicitari tuturor! Gratulálok és sok sikert kivánok mindenkinek.”

IMG_1619

Mai multe fotografii aici.

Photo credit: Lucian Morariu Photography

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Follow by Email
Facebook
YouTube
Instagram