Infrastructura UMF – în continuă schimbare

santierUniversitatea de Medicină și Farmacie Tîrgu Mureş a fost înființată în 1945, împlinind anul acesta 70 de ani de prestigiu, performanță și profesionalism. De-a lungul anilor, multe dintre facilitățile si clădirile universității s-au degradat și deteriorat. Consiliul de administrație însă nu a permis acest lucru să afecteze tradiția UMF și a demarat în ultimii ani numeroase proiecte de renovare, recondiționare și construcție a clădirilor din interiorul campusului.

Unul dintre proiecte este însuși bilioteca universității, care în trecut se afla în spatele casieriei, mutată apoi în clădirea fostului cămin al cadrelor didactice. Relocalizarea nu a fost însă singurul element bifat în cadrul proiectului, clădirea a fost renovată și modernizată astfel încât să dispună de numeroase săli de lectură, atât pentru studenți cât și pentru rezidenți sau cadre didactice; inclusiv o sală de lectură cu capacitate de 80 de persoane dotată cu calculatoare legate la internet la fiecare masă.

Un proiect mai recent a fost înființarea Centrului de Simulare și Abilități practice, inaugurat în 2014. Centrul cuprinde trei departamente: Basic Skills, Medical Simulation şi Pacient Standardizat. Departamentul „Basic Skills” cuprinde simulatoare („task trainers”) concepute special pentru exersarea unor proceduri şi manopere medico-chirurgicale de bază (de exemplu auscultaţie, efectuarea de injecţii, bandaje, mici manopere chirurgicale etc.) sau avansate (abord venos central, cricotraheotomie ş.a.). Al doilea departament, Medical Simulation, este dotat cu două dintre cele mai avansate simulatoare medicale existente, respectiv HPS (Human Patient Simulation) şi SimBaby, care permit exersarea unei game vaste de simulări de complexitate medie sau ridicată interesând pacienţi de vârstă adultă sau copii. În cadrul departamentului Pacient Standardizat se organizează consultaţii medicale simulate, după scenarii prestabilite, în scopul deprinderii cunoştinţelor necesare practicii medicale. Anul acesta, Centrul de Simulare și Abilități Practice va găzdui Medisim 2015, prima conferință de simulare aplicată din Romania.

Anul acesta universitar, cu ocazia săptămânii aniversare a Universităţii, a fost inaugurat  Centrul de Recuperare şi Instruire „Salus per aquam” (sănătate prin apă). Piscina nu este însă singura atracţie, complexul fiind dotat cu servicii de masaj, solar, saună uscată/umedă şi hidromasaj.

Alte proiecte minore finalizate deja la ora actuală reprezintă modernizarea sălii de curs de la Clinica de Medicină Legală si sala de curs 1 din clădirea principală, sala de curs 2 fiind încă în modernizare. Renovarea nu a însemnat doar zugrăvirea și schimbarea mobilierului, aspectul a fost complet schimbat datorită instalării unui nou sistem de predare interactivă de tip SmartBoard, a schimbării complete a pupitrelor pentru studenți si îmbrăcarea pereților cu lambriuri de lemn.

Cele mai importante investiții făcute însă anul acesta sunt centrul avansat de Cercetări Medicale și Farmaceutice respectiv Centrul integrat de Învățământ Farmaceutic.

Primul proiect a fost cofinanțat de UE prin Fondul European de Dezvoltare Regională cu o sumă de 31,546,200 lei și printr-o contribuție a Guvernului României în valoare de 5,453,800 lei. Lucrările de construcție au fost demarate în 2014, viitorul centru fiind amplasat în spatele complexului acvatic, termenul de finalizare fiind preconizat să fie 7 Noiembrie 2015 urmănd să fie inaugurat în săptămâna aniversară UMF 2015.

Cel de-al doilea proiect, Centrul integrat de Învățământ Farmaceutic se află în spatele clădirii Facultății de Medicină Dentară, construcția fiind la punctul 0, precum este de părere rectorul Universității, prof. dr. Leonard Azamfirei, fundația fiind terminată, clădirea începe să se înalțe pe zi ce trece. Termenul de finalizare a proiectului este Octombrie 2015, ca fiind o surpriză de nou început de an universitar pentru studenții de la Facultatea de Farmacie.

Urmărind această rată de creștere și dezvolatare în ultimii ani, nu știm la ce să ne așteptăm în perioada următoare, un singur lucru este cert, ascensiunea aceasta este spre elită.

Vlad Vunvulea-voluntar blog.umftgm.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Follow by Email
Facebook
YouTube
Instagram