O „altfel” de conferinţă – Despre limite în psihopatologie şi sănătate mintală

Despre limite în psihopatologie şi sănătate mintalăVineri, 20.02.2015, sala I UMF a fost gazda conferinţei intitulate „Despre limite în psihopatologie şi sănătate mintală”. Cursul a fost predat de către dr. Lucian Ile, medic psiholog şi psihoterapeut la Clinica de Psihiatrie „Eduard Pamfil” din Timişoara. Acesta a fost prezentat participanților de către dr. Cosmin Popa, psiholog și șef de lucrări din cadrul departamentului de Etică şi ştiinţe socio-umane din universitatea noastră.

Cursul a avut o durată de 2 ore, în care participanții au primit explicaţii, răspunsuri, respectiv numeroase exemple legate de sănătate mintală, nebunie, normalitate/anormalitate şi diverse boli psihice.

Structura cursului a urmărit să răspundă într-un mod elaborat şi clar la 3 mari întrebări, şi anume:

1. Poate fi nebunia încadrată într-o perspectivă binară?

Manifestarea care a fost mai pe larg prezentată aici a fost delirul, descrisă ca fiind cel mai proeminent sindrom care asigură diagnosticul de nebunie. De asemenea s-a accentuat importanţa relaţiei medic-pacient care trebuie să fie cât mai „umană”.

2. Este posibilă o normativitate în sănătatea mintală?

3. Care sunt limitele intervenţiilor în sînîtatea mintală? Care sunt limitele referitoare la relaţia intervenant-pacient?

Ultima parte a fost bogată nu doar în explicaţii ci şi relatări despre pacienţi cu diverse patologii cum este depresia, schizofrenia, sindromul maniacal pentru a înţelege cât mai bine comportamentul acestora. Pacienţii cu afecţiuni mintale au nevoia de a fi ascultaţi, medicul acordându-le „spaţiul” necesar.

În încheiere, medicul psiholog Lucian Ile a împărtăşit cu participanții care este cel mai bun răspuns oferit de un pacient care a primit o anumită recomandare de la medic( plimbare, activitate în aer liber etc); contrar aşteptărilor, răspunsul nu e „Bine” ci „Nu ştiu”/ „Staţi să mă gândesc”, ceea ce denotă lipsa concentrării pacientului asupra bolii cu care se luptă.

Pentru cei interesaţi, în data de 20 martie va avea loc un cerc de psihologie şi psihoterapie unde toţi studenţii sunt bineveniţi. Galeria de poze o găsiți aici

Istvánfi Noémi Marta – voluntar blog.umftgm.ro

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Follow by Email
Facebook
YouTube
Instagram