Reţeaua de screening a Spitalului Municipal „Dr. Eugen Nicoară” Reghin este funcţională

Screeningul îți poate salva viața! Fii responsabilă de sănătatea ta!
Alături de rețeaua proprie de screening a Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș pentru derularea Proiectului „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin” a devenit funcțională și rețeaua Spitalului Municipal „Dr. Eugen Nicoară” Reghin, potrivit informării transmise de SCJU Tg. Mureș (comunicat de presă atașat).

Femeile din grupul ţintă din Reghin şi împrejurimi sunt invitate să se programeze la testare gratuită Babeş Papanicolau şi HPV, în cadrul reţelei de screening organizată la nivelul Spitalului Municipal “Dr. Eugen Nicoară” Reghin.

Pentru a fi asigurat accesul facil al femeilor sănătoase la serviciile medicale de screening în regim ambulatoriu, acestea se pot programa prealabil telefonic în intervalul orar  08.00-14.00 (luni-vineri), la unul din numerele de telefon 0372.715.066 (Cabinet Obstetrică Ginecologie) sau 0735.804.066 (Cabinet Planificare familială)

Acordarea serviciilor medicale gratuite de screening – recoltare test Babeș-Papanicolau (prin citologia cervicală clasică și prin citologie lichidă) și testarea HPV în regim ambulatoriu se realizează astfel:

  • În Cabinetul de obstetrică-ginecologie din Ambulator (str. Spitalului nr. 20) (Luni-Vineri, interval orar 12.00-14.00);
  •  În Cabinetul de Planificare familială (str. Spitalului nr. 20), (Luni-Vineri, interval orar 09.00-11.00).

În cadrul programului de screening, femeilor le sunt recoltate probe pentru testare Babeş Papanicolau, la grupa de vârstă 24-29 de ani, şi testarea HPV, la grupa de vârstă 30-64 de ani, în vederea depistării leziunilor precursorii ale cancerului de col uterin.

Toate serviciile medicale oferite, respectiv consult de specialitate, testare Babeş Papanicolau, testare HPV, diagnosticarea precoce a leziunilor displazice ale colului uterin, colposcopie, tratament excizional sau ablativ al leziunilor precanceroase ale colului uterin, suport social şi psihologic, sunt GRATUITE, fiind finanţate în cadrul proiectului.

Femeile care vin pentru testare sunt rugate să aibă la ele cartea de identitate.

Dacă rezultatul testului – screening este pozitiv, femeia va fi rechemată pentru consult şi investigaţii suplimentare la medicul specialist ginecolog, indiferent dacă femeia este asigurată sau nu. Acestea vor fi sunate prin Call-Center pentru programare în vederea continuării conduitei medicale. Cazurile care necesită investigații și suport psihologic pe termen lung vor fi consiliate de către experții proiectului pentru creșterea complianței la tratament.

Grupul ţintă, persoanele care vor beneficia de programele de screening, este identificat astfel:

 A. femei cu vârsta cuprinsă între:

 a. 30-64 ani pentru femeile care beneficiază de testarea HPV;

 b. 24-29 ani pentru femeile care beneficiază de testarea Babeş-Papanicolau au domiciliul/resedinţa în regiunea vizată prin proiect.

B. din punct de vedere medical, intră într-una din următoarele situații: nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin; sunt asimptomatice; nu au antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin. In cazul acelor membri ai grupului țintă – persoane vulnerabile care nu au acte de identitate, aceste persoane vor completa declarații pe propria răspundere din care să reiasă că locuiesc în regiunea de implementare vizată de proiect, respectiv regiunea Centru.

Proiectul „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” are ca obiectiv creșterea accesului la servicii accesibile, durabile și de înaltă calitate, inclusiv asistență medicală și servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sănătate si servicii orientate către prevenție, depistare precoce (screening) diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin pentru 170.200 de femei din regiunea Centru, dintre care minim 50% aparțin grupurilor vulnerabile.

Proiectul derulat de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş în parteneriat cu  Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, dedicat promovării prevenției și depistării precoce a cancerului de col uterin, pledează pentru a atrage atenţia autorităţilor publice asupra importanţei derulării unui screening de col uterin la nivel regiunii Centru, de a creşte numărul femeilor care se duc regulat la controale medicale şi care conştientizează importanţa depistării precoce a cancerului, precum şi de a influenţa percepţiile şi atitudinea societăţii pentru a schimba obiceiurile şi comportamentele membrilor săi.

Mai multe detalii în comunicatul de presă atașat.

Informații despre serviciile medicale gratuite de screening pentru cancerul de col uterin în cadrul SCJU Tg. Mureș, în articolul postat aici: https://blog.umfst.ro/servicii-medicale-gratuite-de-screening-pentru-cancerul-de-col-uterin-in-cadrul-scju-tg-mures/

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Follow by Email
Facebook
YouTube
Instagram