Rolul farmaciștilor în aplicarea sfatului minimal antifumat

Abram ZoltanÎn cadrul proiectului „Dezvoltarea capacităţii de cercetare în domeniul fumatului”, derulat de Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș, Disciplina Igienă organizează, în data 30 mai 2019, începând cu ora 11.00, un eveniment ştiinţific intitulat „Aplicarea sfatului minimal antifumat în farmacii”.

În cadrul proiectului s-au efectuat diferite intervenţii şi s-a urmărit implementarea și evaluarea eficienței unor programe de prevenire și stopare a fumatului.

„Considerăm că prevenirea inițierii fumatului și promovarea renunțării precoce la fumat, împreună cu respectarea legislaţiei, sunt priorități pentru sănătate publică şi se justifică extinderea şi urgentarea activităţilor de cercetare, de prevenire, de combatere, de cooperare privind tabagismul. În perioada 2014-2016, s-au evaluat obiceiurile de fumat la studenții Facultăților de Medicină, Medicină Dentară și Farmacie și s-a constatat prevalența cea mai mică în rândul studenților farmaciști. Pornind de la legislația și practica  privind activitatea de consiliere la farmacii, de la faptul că farmacistul este în contact direct cu pacientul, considerăm necesară și utilă aplicarea sfatului minimal antifumat în farmacii, completată de  informarea despre metodele de prevenire și cunoașterea produselor farmaceutice folosite pentru renunțarea la fumat”, au precizat prof. dr. Ábrám Zoltán și conf. dr. Valentin Nădășan, Disciplina Igienă, UMFST Târgu Mureș.

Astfel, Disciplina Igienă a inițiat două studii privind evaluarea aplicabilității sfatului minimal pentru renunţare la fumat în farmaciile comunitare din judeţul Mureş, respectiv disponibilitatea produselor și serviciilor stop fumat în farmaciile comunitare din Târgu Mureș.

„În cooperare cu Facultatea de Farmacie din cadrul UMFST Târgu Mureș și Colegiul Farmaciștilor Mureș, prin organizarea acestui eveniment ştiinţific, dorim să atragem atenția asupra rolului farmaciștilor în aplicarea sfatului minimal antifumat”, au mai arătat aceștia.

Conferinţa de presă dedicată acestui eveniment va avea loc în data de 30 mai 2019, ora 10.00, în Sala Senatului (clădirea principală UMFST Târgu Mureș, etaj I).

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Follow by Email
Facebook
YouTube
Instagram