UMFST marchează Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului

Un studiu recent, realizat în Statele Unite ale Americii, la comanda „Claims Conference” și coordonat de supraviețuitori ai Holocaustului, istorici și experți de la Yad Vashem și Muzeul Memorial al Holocaustului din Statele Unite, indică faptul că două treimi dintre tinerii americani nu știu că 6 milioane de evrei au fost exterminați în timpul Holocaustului. Mai mult, unul din 10 respondenți crede că Holocaustul a fost provocat de evrei. Grav este și procentul de aproape 25% dintre tineri, care cred că Holocaustul este un mit dar și faptul că peste jumătate dintre aceștia sunt familiarizați cu simbolurile naziste, ei declarând că au citit pe rețelele de socializare postări care neagă Holocaustul.

În România s-au realizat pași considerabili în sensul conștientizării asupra atrocităților comise împotriva evreilor. Este esențială promovarea în mediul academic a cunoașterii Holocaustului, în sensul combaterii extremismului, xenofobiei și rasismului. În acest sens, se impune să acordăm o atenție deosebită consolidării educației în acest domeniu și a promovării cercetării academice, cu atât mai mult în Târgu Mureș. Fidelă principiului de promovare a excelenței în educație, prin abordarea unor teme esențiale de pe agenda națională, europeană și mondială, Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș marchează Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

Evenimentul „TĂCERI CARE DOR” va avea loc în 27 ianuarie, de la ora 11:00, în Sala Festivă a UMFST Târgu Mureș și va debuta cu o masă rotundă la care sunt invitați Vasile Dub, liderul Comunității Evreiești din Târgu Mureș, actorul Rudolf Moca și decanul Facultății de Științe și Litere „Petru Maior” din cadrul UMFST Târgu Mureș, prof. univ. dr. Giordano Altarozzi.

În cadrul evenimentului participanții vor putea viziona filmul „La vita è bella” /„Viața e frumoasă”, regizat de Roberto Benigni, producție care a câștigat trei premii Oscar, Marele Premiu la Festivalul de Film de la Cannes și nouă premii David di Donatello. Filmul este descris ca o producție „în care Holocaustul oferă contextul care evidențiază povestea și adaugă încă o dimensiune profundă”.

La evenimentul „TĂCERI CARE DOR”, organizat de UMFST G.E. Palade Tg. Mureș, sunt invitați reprezentanți ai mediului academic, autorităților publice și jurnaliști. Avem plăcerea de a avea alături de noi elevi de la colegiile naționale și liceele din Târgu Mureș.

Prima atestare a evreilor în Târgu Mureș datează din 1682, iar în 1740, comunitatea de evrei din oraș era a doua cea mai numeroasă din  Transilvania. Istoria consemnează că, în 1944, 7.500 de evrei din Târgu Mureş şi din împrejurimi au fost deportaţi la Auschwitz și la Birkenau, iar 5.900 dintre ei nu s-au mai întors acasă. Astăzi, în Târgu Mureș trăiesc mai puțin de 200 de evrei.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Follow by Email
Facebook
YouTube
Instagram