Viitorul Chirurgiei. Studenți în formare

Medicina din toate timpurile ne vorbește despre curaj, profesionalism, competiție, provocare, tehnică, stăpânire de sine, rezistență – atribute îmbrăcate într-un halat, ce pot fi purtate de medicul chirurg.

Despre formarea unei viitoare meserii de chirurg, de astăzi, despre caracter și despre puterea de a merge pe drumul drept, indiferent de dificultăți și costuri, am vorbit cu Președintele Societății Studențești de Chirurgie Târgu Mureș (SSCR), Hussam Al Hussein, student al Facultății de Medicină, Universitatea de Medicină și Farmacie Târgu Mureș.

În cei 5 ani de activitate, SSCR Târgu Mureș, a efectuat numeroase cursuri în domeniul chirurgiei, bucurându-se de o creștere și o îmbunătățire a activității, de la an la an, dedicându-i-se timpul și răbdarea studenților către o ascensiune marcată.

12122738_953972834664505_5532269617036714892_n

Blog UMFTgM (BU): Societatea Studenţească de Chirurgie din România (SSCR), filiala Târgu Mureș, este organizația care de la an la an se dezvoltă și încearcă să își atingă noi obiective. Care sunt noutățile organizației și ce pregătește ea studenților, pe parcursul acestui an universitar?

SSCR: Workshopurile organizate de filiala Târgu Mureș a Societății Studențești de Chirurgie din România sunt împărțite în cele de bază (Knots and Sutures și Basic Surgical Skills) și în cele avansate, pe diferite specializări. Activitatea noastră mai cuprinde, pe lângă aceste workshopuri și alte evenimente științifice, ca sesiuni de comunicări științifice și conferințe. Suplimentar activităților realizate până în prezent, noi evenimente majore sunt în pregătire și vor fi făcute publice pe parcurs.

BU: Ce îndemânări trebuie să dețină cursanții pentru participarea la aceste workshop-uri sau cui îi e adresat mesajul de a lua parte?

SSCR: Sunt bineveniți toți studenții interesați, din cadrul facultăților de medicină, atât din Târgu Mureș, cât și din alte centre universitare. Până în prezent au existat participanți de la specializările de moașe, asistență, cât și studenți de la medicină dentară. Workshopurile specializate sunt destinate studenților din anii clinici, interesați și pasionați de ramurile chirurgicale respective, absolvenți ai workshopurilor de bază organizate de către SSCR.

BU: Ce noi abilități pot deprinde cursanții în urma workshop-urilor?

SSCR: Workshopurile sunt structurate astfel încât ulterior prezentărilor teoretice ale noțiunilor puse în discuție să existe și o parte practică care să permită participanților exersarea tehnicilor de bază și avansate corespunzătoare tematicii studiate, atât din domeniul general al chirurgiei (în cazul workshopurilor de bază), cât și specific anumitor ramuri chirurgicale.

BU: Cât dintr-un rezultat bun la sfârșitul acestor cursuri, o reprezintă munca? Dar talentul?

SSCR: Workshopurile de bază permit tutoror studenților inițierea în domeniul chirurgiei, modul de planificare a acestora acordând libertatea necesară participanților de a deprinde tehnicile de baza fără cunoștințe precedente în domeniu. Așadar, disponibilitatea de a învăța și apoi exersa în mod repetat e suficientă în cadrul workshopurilor de Noduri și Suturi și Basic Surgical Skills. Situația nu este întotdeauna aceeași în cazul variatelor workshopuri avansate organizate de SSCR. La ele participă mai ales studenți cu o viziune clară asupra carierei pe care doresc să o urmeze, dacă nu specific, cel puțin îndreptată evident înspre chirurgie, în cazul acestora talentul jucând un rol mai important.

BU: Aceste cursuri, îi pregătește pe studenți în tehnica operatorie și îi apropie de tainele departementelor chirurgicale? Cum te pot ajuta pe parcursul studenției?

SSCR: Din păcate, simpla dorință a unui student de a fi implicat în activitatea desfășurată în spital este cel mai adesea insuficientă când vine vorba de chirurgie. Din acest motiv, posibilitățile oferite de SSCR participanților la workshopuri de a aplica practic noțiunile teoretice relativ ușor de accesat, oferă studenților absolvenți de workshopuri o șansă în plus de a se face remarcați în sala de operație și pe secțiile de chirurgie. În plus, o parte din tematica workshopurilor de bază organizate de SSCR se suprapune, cel puțin parțial, pe materia predată în cadrul lucrărilor practice de semiologie chirurgicală. Exersarea la workshop a manevrelor duce la o familiarizare suplimentară esențială în ințelegerea tehnicilor prezentate, ajutând studenții la examenul practic final de la această disciplină. Studenții au șansa, de asemenea, de a intra în contact cu chirurgii din cadrul Spitalului Clinic Județean din Târgu Mureș și în alt context decât în mediul universitar.

12079603_955124757882646_1296090260721595675_n

BU: Când mai exact sunt desfășurate următoarele activități?

SSCR: Activitațile de bază sunt programate la începutul fiecarui semestru, însă cele specializate vor fi stabilite pe parcurs în funcție de disponibilitatea chirurgilor cu care colaborăm. În această perioadă se desfășoară workshop-ul “Basic Surgical Skills” în perioada 23-25 octombrie și 30 octombrie – 1 noiembrie 2015 dar și Sesiunea de Neuroanatomie aplicată în perioada 30 octombrie – 1 noiembrie 2015, în colabotare cu disciplina de anatomie și embriologie umană și disciplina de informatică medicală, sub îndrumarea domnului asist. univ. dr. Adrian Ivănescu. Scopul sesiunii este de aprofundare a noțiunilor de neuroanatoie, pe înțelesul fiecărui student și într-o manieră atrăgătoare, accesibilă și interactivă, și totodată prezentarea aplicațiilor clinice ale neuroanatomiei.

BU: Desfășurarea evenimentelor se bucură de ajutorul academic, din partea unor persoane ce au trecut, la rândul lor, printr-o anumită instruire?

SSCR: Colaborăm cu chirurgi din cadrul Spitalului Clinic Județean și cadre didactice dispuse să promoveze informația medicală în afara progamului universitar, fiind o onoare cu atât mai mare atunci cand aceștia sunt foști membri activi în SSCR.

BU: Pot studenții deveni membri ai organizației? De ce crezi că ar trebui să îți dorești să faci parte din această structură?

SSCR: Fiecare student are șansa de a deveni membru în această organizație, însă aceștia vor fi selectați pe baza unor criterii prestabilite, un examen teoretic și practic fiind necesar pentru că aceștia să devină instructori și a se putea implica în coordonarea celorlalte evenimente.

Mădălina Anciuc – voluntar blog.umftgm.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Follow by Email
Facebook
YouTube
Instagram